Oosters soepje met balletjes: net pittig genoeg

Een lekker soepje dat smaakt altijd. En wie is er nu niet gek op een soep met balletjes.
Dit Oosters soepje is niet te pittig, maar toch net genoeg en zit bovendien ook nog vol met lekkere groentjes. Ook voor diegene die nog niet zo bekend zijn met de Oosterse keuken een heerlijk alternatief.

Oosters soepje

Oosterse
soep je
met
balletjes

Een heerlijke bouillon met Oosterse smaken en balletjes. Je hebt er misschien wel wat bijzondere ingrediënten voor nodig, maar eens je die in huis hebt, is dit Oosterse soepje zo klaar. En de kids kunnen helpen met het rollen van de balletjes.

Oosters soepje

Gember, citroengras en limoengras geven de bouillon een krachtige maar ook frisse smaak.

Limoenblaadjes of Djeroek, poeroet kan je vinden in de Aziatische winkel, maar in de gewone supermarkt kan je dit ook steeds vaker terugvinden. Meestal gedroogd, of in de diepvries. Je laat ze meestoven maar eet ze niet op.

Een lekker soepje het hele jaar door.

Zin in een ander Oosters soepje? Probeer dan onderstaande eens.
Oosterse pompoensoep
Tom Kha Kai
Zoete aardappel- rode currysoep

Smakelijk

Oosterse soep met balletjes

Een heerlijke bouillon met Oosters smaken
Maaltijd Soep
Keuken Aziatisch
Trefwoord bouillon, citroengras, gehakt, gember
Aantal 4
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 2 stengels citroengras
  • 3 à 4 cm gember
  • 1,5 à 2 liter kippenbouillon
  • 3 à 4 blaadjes kaffirlimoen
  • 4 lentuien
  • 1 handvol koriander kan weggelaten worden als je dit niet lust
  • 400 g gehakt (varken/kalf)
  • sojasaus
  • sesamolie
  • limoensap naar smaak
  • beetje suiker naar smaak
  • 1 rode chilipeper in plakjes optioneel
  • sweet kale mix of spinazie
  • 80 g rijstnoedels (gekookt)

Wat moet je doen?

  • Verwijder de taai buitenkanten van het citroengras en snij de stengels in 2.
  • Schil de gember en snij in schijfjes.
  • Giet de kippenbouillon in een grote pot en breng deze aan de kook met het citroengras, de gember en de limoenblaadjes.
  • Laat de bouillon rustig 10 minuten pruttelen.
  • Intussen kan je de balletjes maken

Balletjes

  • Maak de lente-uitjes schoon en snij het groen eraf (hou dit bij)
  • Hak het wit fijn.
  • Spoel de koriander (en droog hem goed) en hak de blaadjes ook fijn.
  • Meng de lentui-uitjes en koriander met het gehakt. (voeg eventueel nog een ei toe en wat panneermeel afhankelijk of het te droog of te nat is).
  • Breng op smaak met sojasaus en sesamolie.
  • Rol het gehakt tot balletjes.

Bouillon

  • Zeef de bouillon en giet opnieuw in de pot. Breng op smaak met sojasaus en citroen of limoensap en eventueel een heel klein beetje suiker.
  • Doe de gehaktballetjes in de bouillon en laat stilletjes 10 minuten koken.

Afwerking

  • Verdeel de rijstnoedels, het groen van de lentui (in ringejets) en de rode peper over kommetjes.
  • Server de bouillon erover en werk af met jonge kale mix indien gewenst.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.