Een lekker soepje dat smaakt altijd. En wie is er nu niet gek op een soep met balletjes.
Dit Oosters soepje is niet te pittig, maar toch net genoeg en zit bovendien ook nog vol met lekkere groentjes. Ook voor diegene die nog niet zo bekend zijn met de Oosterse keuken een heerlijk alternatief.

Oosterse
soep je
met
balletjes
Een heerlijke bouillon met Oosterse smaken en balletjes. Je hebt er misschien wel wat bijzondere ingrediënten voor nodig, maar eens je die in huis hebt, is dit Oosterse soepje zo klaar. En de kids kunnen helpen met het rollen van de balletjes.

Gember, citroengras en limoengras geven de bouillon een krachtige maar ook frisse smaak.
Limoenblaadjes of Djeroek, poeroet kan je vinden in de Aziatische winkel, maar in de gewone supermarkt kan je dit ook steeds vaker terugvinden. Meestal gedroogd, of in de diepvries. Je laat ze meestoven maar eet ze niet op.
Een lekker soepje het hele jaar door.
Zin in een ander Oosters soepje? Probeer dan onderstaande eens.
Oosterse pompoensoep
Tom Kha Kai
Zoete aardappel- rode currysoep

Oosterse soep met balletjes
Wat heb je nodig?
- 2 stengels citroengras
- 3 à 4 cm gember
- 1,5 à 2 liter kippenbouillon
- 3 à 4 blaadjes kaffirlimoen
- 4 lentuien
- 1 handvol koriander kan weggelaten worden als je dit niet lust
- 400 g gehakt (varken/kalf)
- sojasaus
- sesamolie
- limoensap naar smaak
- beetje suiker naar smaak
- 1 rode chilipeper in plakjes optioneel
- sweet kale mix of spinazie
- 80 g rijstnoedels (gekookt)
Wat moet je doen?
- Verwijder de taai buitenkanten van het citroengras en snij de stengels in 2.
- Schil de gember en snij in schijfjes.
- Giet de kippenbouillon in een grote pot en breng deze aan de kook met het citroengras, de gember en de limoenblaadjes.
- Laat de bouillon rustig 10 minuten pruttelen.
- Intussen kan je de balletjes maken
Balletjes
- Maak de lente-uitjes schoon en snij het groen eraf (hou dit bij)
- Hak het wit fijn.
- Spoel de koriander (en droog hem goed) en hak de blaadjes ook fijn.
- Meng de lentui-uitjes en koriander met het gehakt. (voeg eventueel nog een ei toe en wat panneermeel afhankelijk of het te droog of te nat is).
- Breng op smaak met sojasaus en sesamolie.
- Rol het gehakt tot balletjes.
Bouillon
- Zeef de bouillon en giet opnieuw in de pot. Breng op smaak met sojasaus en citroen of limoensap en eventueel een heel klein beetje suiker.
- Doe de gehaktballetjes in de bouillon en laat stilletjes 10 minuten koken.
Afwerking
- Verdeel de rijstnoedels, het groen van de lentui (in ringejets) en de rode peper over kommetjes.
- Server de bouillon erover en werk af met jonge kale mix indien gewenst.