
Een pittig soepje die Tom kha kai!
Tom kha kai is een klassieke en populaire soep uit de Thaise keuken. Kip en kokosmelk worden gecombineerd met oa citroengras, galangal (laos) of gember, pittige pepers, kefir-limoenblad, … Super lekker als je het mij vraagt.
Zelf doe ik er nog wat rijstnoedels bij, zo heb je een heerlijke maaltijdsoep.

Je hebt inderdaad wel enkele “exotische” ingrediënten nodig, maar meer en meer is dit gewoon in elke supermarkt te vinden. En ook is er wel ergens in de buurt een Aziatische supermarkt te vinden.
Ik ben echt fan van de kefir limoenblaadjes. Ze zijn zo geurig…het pepertje zorgt voor wat pit, en de kokosmelk verzacht het geheel. Een zalig soepje. Echt weer een toppertje.
Liever een Belgische klassieker: dan is waterzooi uiteraard het antwoord.

Tom kha kai
Wat heb je nodig?
- 400 ml kokosmelk
- 1 l kippenbouillon
- 150 g rijstnoedels, gekookt volgens verpakking (optioneel)
- 4 kippenbouten, zonder vel en ontbeent in reepjes gesneden
- 2 stengels citroengras (gekneusd)
- 2 rode pepers
- 5 kefir limoenblaadjes
- 2 cm laos of gember
- 2 lenteuitjes in ringetjes
- 100 g paddestoelen (shiitake ) – in stukjes
- 2-3 el vissaus
- 1 el riet suiker
- limoensap naar smaak
- verse koriander gehakt
Wat moet je doen?
- Doe de kokosmelk en de kippenbouillon in een grote kookpot. Kneus het citroengras. Snij de rode peper in ringetjes (verwijder eventueel de zaadjes) Rasp de galangawortel of gember. Doe alles bij in de pot en breng aan de kook. Laat alles rustig 15 minuten pruttelen zodat de smaken zich ontwikkelen.
- Snij intussen als dit nog niet is gebeurd de kippenboutfilet in reepjes en voeg ook toe. Laat samen 3 minuutjes zachtjes pruttelen.
- Voeg ook de shiitake of paddenstoelen naar keuze toe en laat ook nog enkele minuten mee garen. Ze mogen nog een beetje bite hebben.
- Breng verder op smaak met de vissaus, limoensap en rietsuiker.
- Doe de rijstnoedels in een ruime soepkom en voeg de soep toe.
- Werk af met gehakte koriander.
Één reactie Voeg uw reactie toe