Pastei met gehakt en ei (Paul Hollywood)

Pastei.. ja paaspastei
Voor een heerlijk paasontbijt of brunch

Deze pastei noem ik gemakshalve een paaspastei, omdat er een ei in verstopt zit. Uiteraard kan je deze ook op een ander moment serveren. Zo denk ik bijvoorbeeld aan de lentefeesten die op komst zijn.

Het recept is voor een grote cakevorm, maar ik heb ze ook eens in het klein gemaakt in kleine broodvormpjes met kwarteleitjes. Dit staat ook heel leuk op tafel, en iedereen is verrast als ze het doorsnijden.

pastei

Het is ook eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Een beetje handigheid in het maken van het deeg en het uitrollen ervan, maar verder is het echt kinderspel.

Het originele recept is van Paul Hollywood. Gekend als jurylid in Bake Off.

Smakelijk

Paaspastei

Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

Deeg

  • 450 g bloem
  • 100 g bloem voor brood
  • 100 g reuzel
  • 75 g koude boter in blokjes1 losgeklopt ei om te bestrijken

Vulling

  • 500 à 600 g boerengehakt (dit is al gekruid)
  • 150 g gekookte ham in blokjes + eventueel 1 ei als het gehakt te droog is
  • 1   fijngesneden sjalotje3 el fijngesneden peterselie plat of gekruld
  • 5 eieren gekookt en gepeld.

Bakvorm: 7,5 x 28 (ik heb de cakevorm van Greenpan gebruikt)

    Wat moet je doen?

    • Bekleed de bakvorm met een reep bakpapier zo breed als je vorm en laat het bakpapier er een beetje uitsteken.
      Zo kan je nadien de pie gemakkelijk uit zijn vorm halen.

    Vulling

    • Maak nu eerst de vulling.
    • Meng het gehakt met de hamblokjes, het fijngesneden sjalotje en eventueel nog een eitje. (het mag niet te droog worden)
    • Doe de gehakte peterselie erbij en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout.Zet even apart.

    Deeg

    • Voor het deeg meng je beide soorten bloem in een grote kom de blokjes boter toe en wrijf het met je vingertoppen in de bloem.
    • Verwarm 200 ml water met de reuzel en 0,5 tl zout in een pan tot het net kookt. Giet het mengsel  bij de bloem en roer met een houten lepel.
    • Zodra het mengsel voldoende is afgekoeld, kneed je het mengsel tot een soepel deeg. Nu moet je zo snel werken dan je kan.
    • Rol 2/3 deeg uit en bekleed er de vorm mee. Laat wat deeg over de randen hangen.
    • Duw de helft van de vulling in de vorm.
    • Snij een klein stukje van de boven en onderkant van het ei en leg ze mooi naast elkaar in de vorm.Voeg de rest van de vulling toe en duw zachtjes aan. Bestrijk de randen van het deeg met een beetje ei.
      Rol de rest van het deeg uit en leg het over de pastei. Duw de randen samen en maak een mooie rand.
    • Snij eventueel nog overtollig deeg af.
    • Maak een paar stoomgaten in het deksel en decoreer de bovenkant met enkele siervormen van het overgebleven deeg.
    • Bestrijk het deksel met losgeklopt ei en bak de pastei 30 minuten op 200°C.
    • Verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en bak nog een uur.
    • Als de bovenzijde te donker wordt, kan je hem afdekken met wat aluminiumfolie.Laat de pastei helemaal afkoelen in de vorm.
    • Draai dan de vorm op de zijkant en haal de pastei er voorzichtig uit.
    • Serveer hem in dikke plakken.

    Opmerking

    Je kan ze ook in kleine vormpjes bakken (afhankelijk van de grootte zijn er dit dan 5 à 6. Dit staat ook heel leuk op tafel
    Bron: BBC FOOD Raised pork and egg pie
     

    Één reactie Voeg uw reactie toe

    Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.