Hot Cross Buns zijn lekkere zachte zoete broodjes. En net zoals het vorige recept is het er eentje van Paul Hollywood naar aanleiding van Pasen.
Wat een heerlijke tijd is dat toch. Alles komt terug tot leven. En als foodie kan je allerlei leuke dingen maken voor het Paasontbijt of lunch.

Deze typische Engelse paasbroodjes werden reeds 5 jaar geleden eens gemaakt. Ze worden er gegeten op Goede Vrijdag. Nu voor mij mag dit gerust ook op een andere dag zijn. Een lekker zoet broodje met rozijnen. In het originele recept staat er ook gekonfijte sinaasappelschillen. Deze had ik niet, en heb ze gewoon vervangen door gedroogde abrikozen. De smaak is er zeker niet minder om.
Het originele recept voor deze hot cross buns kan je nalezen via deze link (in het Engels)

Hot Cross Buns
Wat heb je nodig?
- 500 gr bloem voor witbrood
- 10 gr zout
- 10 gr gedroogde gist
- 75 gr suiker
- 40 gr boter
- 2 eieren losgeklopt
- 120 ml volle melk
- 120 ml water
- 150 gr rozijnen
- 80 gr gekonfijte sinaasappelschil fijngehakt (ik hou niet van de structuur en heb er gedroogde abrikozen voor genomen)
- rasp van twee sinaasappels
- 1 appel in blokjes gesneden
- 2 tl kaneel
Voor het kruis
- 75 gr bloem
- 75 ml water
Om te bestrijken
- 75 gr abrikozen jam
Wat moet je doen?
- Begin zoals altijd met een grote berg van bloem op je aanrecht. Maak een kuil in het midden, zodat je een ring van bloem hebt.
- Aan de buitenkant van de ring strooi je het zout. Binnenin de ring gaat de suiker, gist, boter, eieren, melk en water.
- Meng eerst met je hand alles wat binnen de ring zit door elkaar en haal er steeds een beetje meer bloem bij.
- Ga door todat alles door elkaar is gemengd. Het deeg zal nu wat plakkerig aanvoelen, dat komt door de eieren en boter. Maar dit wordt wel wat minder als je het goed gaat doorkneden, zo’n 10 minuten lang. Als je het echt te plakkerig vind kun je er een beetje bloem bij doen, maar zo min mogelijk!
- Als het goed is gekneed en soepel aanvoeld, leg je het deeg in een kom, dek het af en laat het minstens een uur rijzen.(ik heb het met de kitchenaid gedaan, lukt prima)
- Als het deeg ongeveer tot dubbele omvang is gerezen, haal je het uit de kom. (ik heb het zonder enig probleem 2 uur laten staan!) en leg je het weer op het aanrecht.
- Druk het een beetje plat en strooi er de rozijnen, gekonfijte sinaasappel, sinaasappelrasp, appelstukjes en kaneel overheen. Kneed alles door het deeg heen. In het begin lijkt het of alle stukjes appel en rozijnen er uit zullen vallen, maar dat komt wel goed.
- Leg het deeg weer in een afgedekte kom en laat het nog eens een uur rijzen.Druk het deeg nu weer plat, tot de lucht er uit is. Rol het uit tot een worst en verdeel het in 12 stukjes.
- Rol elk stukje op tot een bolletje. Leg ze, vrij dicht op elkaar, op een bakplaat.
- Dek de bolletjes af en laat nog een uur rusten, tot de bolletjes goed zijn gerezen. Verwarm intussen de oven voor op 220 c.Maak van de bloem en water een papje. Doe dit een een spuitzak en spuit kruizen over de broodjes heen.
- Als je geen spuitzak hebt, kun je ook een diepvrieszakje of andere plastic zak gebruiken en daar een puntje van afknippen.
- Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 20 minuten.Verwarm de abrikozenjam, en zeef het indien er grote stukken inzitten.
- Zodra de broodjes uit de oven komen bestrijk je ze met de abrikozenjam.