Zalm met bier? Ja hoor. Kan perfect blijkt. Een heerlijk eenvoudig lentegerechtje. Perfect voor Pasen of de lentefeesten die eraan komen.
Ik geef toe, bier in de keuken gebruik ik enkel bij stoofpotjes zoals stoofvlees, varkenswangetjes, … Bier drinken doe ik namelijk niet.
Dit gerechtje van salmón a la cerveza zag ik echter in Elle Gourmet Spanje . Dat trok direct mijn aandacht. Hoewel er bier wordt in verwerkt en ik zelf ook geen bierdrinker ben, blijft het zacht van smaak. Zo is het voor iedereen geschikt, een echte crowd pleaser.

Deze zalm met bier en groentjes is perfect als hoofdgerecht met er nog een aardappeltje in de schil bij en een frisse salade. Maar ook als voorgerecht een perfecte keuze. Neem dan gewoon een kleiner stukje zalmfilet.
Als bier heb ik Goose Island Citrus genomen. Dit is oa te verkrijgen bij AH en Delhaize. Een beetje op goed geluk gezien ik totaal geen bierkenner ben. Omdat er naar citrus werd verwezen was ik verkocht. Het blijkt een goede keuze te zijn geweest. Maar uiteraard is het geen must om dit bier te gebruiken.
Op zoek naar een ander visgerecht?
Misschien is deze vis verde wel iets voor jou? Of een kabeljauwstukje met paprikasaus.

Zalm met bier
Wat heb je nodig?
- 20 g boter
- 1 el olijfolie
- 1 ui fijngehakt
- 1 knoflookteentje fijngehakt
- 1 preistronk fijn gesneden
- 100 g fijne groene asperges in stukjes
- 200 ml blond bier naar keuze
- 250 ml room (ik gebruikte sojaroom)
- 50 g geraspte parmezaanse kaas
- 150 g jonge spinazieblaadjes gewassen
- 4 zalmfilet met vel
- zout, peper, paarse shiso, roze peper
- citroensap
Wat moet je doen?
- Doe in een pan de boter en olijfolie, en laat smelten. Stoof hierin een paar minuten de ui, knoflook en prei.
- Voeg de aspergestukjes toe, en laat samen nog 2 tot 3 minuutjes bakken.
- Nu mag het bier erbij. Laat het inkoken en voeg dan de room eraan toe. Je kan nu ook al wat kruiden met peper en zout.
- Laat rustig alles 10 minuutjes sudderen en voeg dan de kaas eraan toe gevolgd door de spinazie. Proef en kruid eventueel nog bij naar smaak. Ik doe er altijd wat citroensap bij. Dit licht alle smaken op.
- Bak intussen de zalm in een andere pan.
- Voeg de zalm nog even toe bij het groentemengsel en verdeel over de borden.
- Werk af met roze peperbessen en shisoblaadjes