
Lasagne de la casa. Zelfs Garfield is fan!
Lasagne de la casa. Het vraagt om een beetje voorbereidend werk, maar er kan niets op tegen een huisgemaakte lasagne. Ik werk zelf het liefst met 4 lagen verse pasta met daartussen een heerlijke gehakt/tomaten saus en in het midden nog eens een extra smeuïge laag spinazie. Dan afgewerkt met een bechamelsaus en gemalen kaas erboven op… smullen!

Iedereen maak een lasagne een beetje op zijn eigen manier. Voor mij is het belangrijk dat de verhouding tussen saus/laagjes/pasta klopt. Een lasagne die zwemt in de saus of met veel te veel kaas is niet aan mij besteed.
Ik eet er ook graag spinazie in voor extra smaak, structuur en groentjes.
De opbouw:
Ik begin steeds met een beetje saus op de bodem, gevolgd door pasta, opnieuw saus, pasta, spinazie, pasta, saus, pasta, beschamel.
(zie tekening).
Alles zit zo perfect in balans waardoor de pasta de saus en smaken perfect opneemt . Dat is met liefde gemaakt! En nu aan de slag.

Ik kan Garfield wel volgen: wie kan dat nu weerstaan?
Je kan de lasagne ook in aparte bakjes maken of nadien in stukken perfect invriezen. Altijd handig.
Zin in een ander pasta gerechtje? Neem dan eens een kijkje bij de pastagerechten


Lasagne
Wat heb je nodig?
Pastadeeg
- 200 g bloem type 00
- 100 g semolina
- 3 eieren
Saus
- 500 g gehakt
- 1 glas rode wijn
- 1 aubergine in blokjes
- 250 g champignons in schijfjes of blokjes
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesnipperd)
- 1 fles tomatenpasata
Spinazielaag
- 450 g spinazie, schoongemaakt en gewassen
- 125 g ricotta
Bechamelsaus
- 50 g bloem
- 50 g boter
- 500 ml melk
Afwerking
- gemalen kaas
Wat moet je doen?
Pasta
- Meng voor de pasta de 2 verschillende soorten bloem in een kom.
- Klop de eieren los en voeg deze toe aan de bloem.
Meng alles goed en kneed tot een samenhangend deeg.
- Haal uit de kom en laat 30 tot 60 minuten rusten in plastiekfolie en maak intussen de saus.
Saus
- Bak hiervoor het gehakt rul, samen met de ui en de knoflook. Voeg dan de aubergine en champignons toe en stoof eerst een beetje verder aan.
- Voeg dan het glas wijn toe en laat de alcohol verdampen.
- Doe er dan de passata bij en laat de saus rustig min. 30 minuutjes pruttelen.
- Spinazie/ricotta
- Doe een beetje olie in een pot en doe de gekuiste en gewassen spinazie erbij samen met het aanhangende water en laat slinken. Voeg de ricotta toe en breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
- Bechamel
- Smelt de boter in een pot en voeg de bloem er ineens bij. Roer droog (“koekjesgeur” ) en doe de melk erbij. Blijf roeren, tot de saus is gebonden en ingedikt. Kruid met peper en zout.
Deeg uitrollen
- Rol het deeg nu uit met de pastamachine. (tot stand 5 ongeveer)
- Begin met een laagje saus in een grote schaal, gevolgd door pasta, terug saus, opnieuw pasta, dan de spinazie, opnieuw pasta, saus , pasta en bechamel. Werk af met gemalen kaas.
- Zet in een voorverwarmde oven van 180°C – 30 tot 45 minuten.
2 reacties Voeg uw reactie toe