Lasagne zonder pasta? Ja dat kan zeker. Deze groentelasagne met courgette, paprika en spinazie is een heerlijke zomerse lasagne die barst van smaak.

Ik had het beloofd.
Gerechtjes met Mediterraanse groenten. En wat is er meer Mediterraanse dan bijvoorbeeld lasagne.
Lasagne, ik ben er fan van. De klassieke lasagne is echter redelijk zwaar. Lekker verwarmend in de winter, maar in de zomer heb ik graag een lichtere versie.
Het kan namelijk ook zonder gehakt en ja ook zonder pasta. Toch zal je beide in deze groentelasagne niet missen. (je moet me hier echt geloven)
Door de pasta en het gehakt weg te laten is deze lasagne direct ook minder zwaar.
Kindjes leren hierdoor ook groentjes eten die ze anders misschien niet zo graag lusten.
Een ideaal gerechtje om in de zomer op tafel te zetten als de courgette en paprika in seizoen zijn en voor een dagje zonder vlees.
Je kan trouwens ook variëren met de groenten: je kan er bijvoorbeeld gegrilde aubergines aan toevoegen en een mix van gele en rode paprika voor extra kleur.
In plaats van spinazie kan je trouwens ook snijbiet gebruiken, wat ik regelmatig ook doe omdat dit in de moestuin groeit. Je hoeft zowel de verse spinazie als snijbiet vooraf niet aan te stoven of blancheren.
En nu, aan tafel, met een lekker wijntje!

Groentelasagne van courgette, spinazie en paprika
Materiaal
- 1 ovenschaal, ingevet
Wat heb je nodig?
- 3 medium courgette in de lengte in plakken gesneden en gegrild.
- 450 g spinazie, fijngehakt (vers of diepvries)
- 25 g Parmezaanse kaas
- 200 g ricotta
- 4 rode paprika, gegrild
Bechamelsaus
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 400 – 500 ml melk (of mix van melk en bouillon)
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 3 sjallotjes fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 100 g geraspte kaas (naar keuze)
Wat moet je doen?
- Begin met het grillen van de groenten als dit nog niet is gebeurd.
- Verwarm de oven voor op 220°C om de groenten te grillen.
- Snij de paprika’s in 2 en haal de pitjes eruit. Leg ze met de velkant naar boven in een braadslee of op een bakplaat en gril ze in de oven tot het vel zwart is geblakerd. Haal ze uit de oven en dek de braadslee af met aluminiumfolie of steek ze in een plastiek zak om af te koelen.Zodra ze zijn afgekoeld kan je ze gemakkelijk pellen.4 rode paprika, gegrild
- Grill intussen ook de courgette. Bestrijk met een bakborstel de courgette langs beide zijde in met een in met olijfolie en grill in de oven tot ze gaar zijn. Dit duurt 10 tot 15 minuten afhankelijk van de dikte. Hou ze dus een beetje in de gaten. Elke oven is anders.
- Meng de spinazie met de ricotta, sjallot, knoflook en 25 g Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout.450 g spinazie, fijngehakt (vers of diepvries), 200 g ricotta, 3 sjallotjes fijngesneden, 2 tenen knoflook, geperst, 25 g Parmezaanse kaas
Bechamel
- Smelt voor de bechamel de boter op een zacht vuurtje. Voeg zodra de boter gesmolten is de bloem toe en blijf roeren tot het mengsel een beetje "opdroogt".30 g boter, 30 g bloem, 400 – 500 ml melk (of mix van melk en bouillon), 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- Voeg er vervolgens de vloeistof aan toe en blijf roeren tot de bechamel indikt.
- Breng op smaak met peper, zout, eventueel nootmuskaat, … en voeg 30 g kaas toe.
Samenstellen
- Leg een laag courgette op de bodem van de ingevette ovenschaal.
- Vervolg met een laag gegrilde paprika, gevolgd door het spinaziemengsel.
- Herhaal dit nogmaals met de overige groenten.
- Giet de bechamel over de groenten en bestrooi met de overgebleven gerapste kaas.
Bakken
- Verlaag de oventemperatuur naar 200°C en bak de lasagne ongeveer 25 minuten.
- Varieer met de groenten:
Voeg er nog extra tomaten aan toe of gegrilde aubergine. - Je kan ipv Parmezaanse kaas , Pecorino gebruiken.
Om af te werken kan je kiezen voor een kaasmix naar keuze. - Gebruik je diepvriesspinazie, knijp het vocht er dan zoveel mogelijk uit.