Zongedroogde tomaatjes. Wie kent ze niet. Heerlijk in salades, pasta, …
En het goede nieuws is… je kan ze ook eenvoudig zelf maken.

Ok, zongedroogde tomaatjes is hier misschien wel synoniem voor ovengedroogde tomaatjes. Want niet iedereen kan dit zoals ik uiteraard letterlijk in de zon doen. Dit duurt ongeveer 2 dagen.
In de oven gaat het uiteraard wel sneller: ongeveer in 2 à 3 uur. Het principe is echter hetzelfde.
Zelf gebruik ik iets grotere kerstomaatjes omdat ik er echt zo veel heb. Maar het kan uiteraard ook met de pruimtomaten. Deze moet je dan in 4 snijden ipv 2.
Met 800 g kerstomaatjes kan ik net 1 bakplaat vullen. Perfect dus. Uiteindelijk zal je maar een 100 tal g overhouden. Afhankelijk een beetje hoe droog je de tomaatjes wil hebben. Ik wissel een keertje af.
Doe de tomaatjes in een gesteriliseerde bokaal en vul verder op met knoflookteentjes, rozemarijn, oregano, … en een lekkere olijfolie.
De bokalen bewaar ik voor de zekerheid in de ijskast omdat het zeker in de zomer binnen toch wel warm kan worden.
Je kan de tomaatjes ook zo invriezen en dan nadien uithalen als je ze nodig hebt.
Met deze tomaatjes kan je onder andere een lekkere tapenade maken, verwerken in ravioli , op pizza, …

Zongedroogde tomaatjes
Materiaal
- zeef
- ovenplaat
Wat heb je nodig?
- 800 g kerstomaatjes in 2 gesneden (of grote peertomaten in 4)
- 1 tl zout
- 1 tl gedroogde oreganoa
- 1 tl suiker (kan je eventueel weglaten)
- rozemarijn, knoflookteentjes
Wat moet je doen?
- Doe de kerstomaatjes in een zeef en doe er het zout over. Meng goed en laat een uurtje staan. Je zal merken dat er al veel vocht uit de tomaatjes zal verdwijnen.800 g kerstomaatjes in 2 gesneden (of grote peertomaten in 4), 1 tl zout
- Meng na een uurtje de tomaatjes met de oregano en eventueel met de suiker.1 tl suiker (kan je eventueel weglaten)
- Verwarm de oven op 11O °C
- Leg dan tomaatjes met de snijkant naar boven op een bakplaat.
- Laat ze 2 à 3 uurtjes drogen (afhankelijk hoe droog je ze zelf wenst)
- Haal ze uit de oven en doe ze in gesteriliseerde bokalen.
- Doe er naar naar smaak enkele teentjes knoflook, tijm, rozemarijn.. bij en overgiet met olijfolie.rozemarijn, knoflookteentjes
- Sluit de bokaal en zet koel weg.
Één reactie Voeg uw reactie toe