Ajo Morado, zeg niet zomaar knoflook.

Knoflook, ik kan niet zonder in de keuken. Er gaat echt in bijna alles look.
Nu heb je knoflook en knoflook… er zijn heel wat variëteiten uit verschillende landen. De Ajo Morado uit Las Pedroñeras bijvoorbeeld is een mooie en lekkere variëteit. De knoflookteentjes hebben een typisch opvallend mooi paars/violetkleurtje. Dit ontdek je pas als de bol gepeld is, want de buitenkant is onopvallend wit. De schoonheid zit hier echt vanbinnen.

ajo morado

Wat is het verschil?

De Ajo Morado, of paarse knoflook uit Las Pedroneras verschilt van de witte en Chinese knoflook door zijn:

  • intens aroma
  • pikantheid
  • hoog gehalte aan allicin (hetgeen de typische knoflookgeur geeft :-))

De bollen hebben een gemiddelde grootte, rond en glad van vorm en bevatten 8 tot 10 licht gebogen teentjes met een paarse pel.

De oogst van de knoflook begint eind juni en eindigt in juli soms door omstandigheden tot midden augustus.

IGP

De Ajo Morado uit Las Pedroneras herken je aan het label LA INDICACIÓN GEOGRÁFICA PROTEGIDA (IGP) In Spanje kan je deze knoflook kopen in een aantal groot warenhuizen. Misschien een ideetje om eens mee te nemen als souvenir voor foodies.

Gezondheid

Of je nu de gewone look of de paarse knoflook eet, aan look worden er talrijke goede eigenschappen toebedeeld. Het zou goed zijn voor de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte en bloeddruk, is een natuurlijk antibioticum, …
Waar of niet… ? Kwaad zal het alleszins niet kunnen.

Gerechten

In Spanje wordt knoflook massaal gebruikt. Gamba’s pil pil, ajoblanco (een soort koude soep), …
Zelf gebruik ik het ook bijzonder veel.
Bijvoorbeeld bij mijn Spaanse kip , tapenade, pesto, …
En zoveel meer… 🙂

Nog enkele ideetjes

  1. gehaktballetjes
  2. Pasta met tomaat
  3. tortilla
  4. Witte bonen dip
Smakelijk

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.