We trappen de rode draad af bij de A van aïoli. Een heerlijke saus die lijkt op mayonaise en die je serveert bij een salade, aardappelen, vis, vlees , stokbrood… kortom eigenlijk bij alles 😀

Geheel toevallig beginnen we bij de letter A van aïoli.
Wie kent er nu niet deze heerlijke Spaanse saus met knoflook. Ideaal om te serveren bij ham/kaas kroketjes, een salade, vis, vlees, … deze saus smaakt altijd.
Je kan aïoli net als mayonaise gewoon kopen, maar veel beter is om aïoli eens zelf te maken.
Je hebt er maar enkele voor ingrediënten nodig:
- Olie (olijfolie en maïsolie of zonnebloemolie)
- Knoflook
- Eieren
Knoflook is niet weg te denken uit de Spaanse keuken. Zelf gebruik ik steeds de “Ajo morado”. Lees zeker nog eens mijn blog over deze paarse knoflook.

Enkele tips voor het maken van aïoli
Het belangrijkste is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bewaar je de eieren in de koelkast? Haal ze er dan tijdig uit anders mislukt je knoflookmayonaise!
Enkel en alleen olijfolie gebruiken raad ik af. Zelfs als je een zeer zachte olijfolie gebruikt zal deze nog overheersen. Het beste is om een mix te gebruiken zodat de saus een perfecte balans heeft.
In aïoli zit er geen mosterd en is dus anders dan gewone mayonaise die wel met mosterd wordt gemaakt. Je gebruikt ook een heel ei, en niet enkel de dooiers. Hierdoor blijft de knoflookmayonaise wel een beetje lopender dan gewone mayonaise.
Wil je hem steviger, gebruik dan enkel een dooier.

Aïoli
Materiaal
- mixer met gardeklopper
- knoflook pers
Wat heb je nodig?
- 1 ei
- 1 el citroensap
- 2 tenen knoflook, geplet (door knoflookpers gehaald)
- 200 ml zonnebloemolie of maisolie
- 50 ml zachte olijfolie
- zout
Wat moet je doen?
- Mix het ei met de knoflook, snuf zout en het citroensap met de gardeklopper.
- Voeg er dan beetje bij beetje de olie aan toe. Begin traag zodat het ei de olie kan opnemen.
- Mix verder tot je een goede binding hebt.
- Breng verder eventueel nog op smaak met wat peper en extra citroensap indien je dit wenst.
Één reactie Voeg uw reactie toe