AΓ―oli

We trappen de rode draad af bij de A van aΓ―oli. Een heerlijke saus die lijkt op mayonaise en die je serveert bij een salade, aardappelen, vis, vlees , stokbrood… kortom eigenlijk bij alles πŸ˜€

aΓ―oli

Geheel toevallig beginnen we bij de letter A van aΓ―oli.

Wie kent er nu niet deze heerlijke Spaanse saus met knoflook. Ideaal om te serveren bij ham/kaas kroketjes, een salade, vis, vlees, … deze saus smaakt altijd.

Je kan aΓ―oli net als mayonaise gewoon kopen, maar veel beter is om aΓ―oli eens zelf te maken.

Je hebt er maar enkele voor ingrediΓ«nten nodig:

  • Olie (olijfolie en maΓ―solie of zonnebloemolie)
  • Knoflook
  • Eieren

Knoflook is niet weg te denken uit de Spaanse keuken. Zelf gebruik ik steeds de “Ajo morado”. Lees zeker nog eens mijn blog over deze paarse knoflook.

ajo morado

Enkele tips voor het maken van aΓ―oli

Het belangrijkste is dat alle ingrediΓ«nten op kamertemperatuur zijn. Bewaar je de eieren in de koelkast? Haal ze er dan tijdig uit anders mislukt je knoflookmayonaise!

Enkel en alleen olijfolie gebruiken raad ik af. Zelfs als je een zeer zachte olijfolie gebruikt zal deze nog overheersen. Het beste is om een mix te gebruiken zodat de saus een perfecte balans heeft.

In aΓ―oli zit er geen mosterd en is dus anders dan gewone mayonaise die wel met mosterd wordt gemaakt. Je gebruikt ook een heel ei, en niet enkel de dooiers. Hierdoor blijft de knoflookmayonaise wel een beetje lopender dan gewone mayonaise.

Wil je hem steviger, gebruik dan enkel een dooier.

Smakelijk
aΓ―oli

AΓ―oli

No ratings yet
Gang Bijgerecht

Materiaal

  • mixer met gardeklopper
  • knoflook pers

Wat heb je nodig?
  

  • 1 ei
  • 1 el citroensap
  • 2 tenen knoflook, geplet (door knoflookpers gehaald)
  • 200 ml zonnebloemolie of maisolie
  • 50 ml zachte olijfolie
  • zout

Wat moet je doen?
 

  • Mix het ei met de knoflook, snuf zout en het citroensap met de gardeklopper.
  • Voeg er dan beetje bij beetje de olie aan toe. Begin traag zodat het ei de olie kan opnemen.
  • Mix verder tot je een goede binding hebt.
  • Breng verder eventueel nog op smaak met wat peper en extra citroensap indien je dit wenst.
Trefwoord knoflook, olijfolie
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.