Krokante aardappelen uit de oven, ja hoor het kan. Sorry Meneer Wateetons (auteur van Over Frituren). Nu ben ik zelf ook een voorstander van de friteuse en ik heb dan ook geen airfryer (sorry mensen).
Maar serieus nu, deze aardappelen uit de oven zijn echt wel krokant en lekker en ook zonder airfryer of friteuse.

Frietjes, ja die eet ik echt wel het liefste uit de friteuse. Meneer Wateetons leert ons zelf dat we ze best eigenlijk eerst koken en dan 2x bakken. Frieten 2.0 dus.
Nu voor deze aardappelblokjes zetten we de oven aan het werk. We koken de aardappelblokjes ook wel eerst voor, dus hierbij toch nog een overeenkomst.
Tips voor krokante aardappelen uit de oven
Belangrijk is om een kruimige aardappelsoort te gebruiken:
- Bintje (Belgische trots)
- Agria (In Spanje een prima frietaardappel)
- Bildstar
- Doré
- …
Vocht is de vijand van een krokant korstje, dus laat de aardappelblokjes voldoende “uitdampen” of “drogen”. Maak eventueel de randen ook een beetje ruwer met vork. Dit zal een krokant korstje extra bevorderen.
Deze krokante aardappelen zijn heerlijk met aïoli of de klassieke mayonaise, ketchup, … en past perfect bij een stukje steak, saté, varkenswangetjes …
Ook zoete aardappelen kan je trouwens op deze manier perfect bakken in de oven.

Krokante aardappelen uit de oven
Wat heb je nodig?
- 1 kg aardappelen in blokjes gebruik een soort die kruimig is
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Wat moet je doen?
- Verhit de oven voor op 220°C.
- Kook intussen de aardappeltjes 6 minuten in gezouten water. Ze moeten nog niet volledig gaar zijn, en nog stevig.
- Giet de aardappelblokjes af en laat ze even "drogen".
- Meng de blokjes met 2 eetlepels olijfolie en 1/2 tl zout en gemalen peper naar smaak.
- Stort de blokjes op een bakplaat met bakpapier en rooster de aardappelen 35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Schep ze halverwege om.