Zoete aardappelfrietjes. En ja, met een heerlijke crunch! Eenvoudig en lekker. Ideaal als bijgerechtje bij ongeveer alles.

De zoete aardappel of bataat is eigenlijk ondanks zijn naam geen aardappel, maar een knol en dus een groente . Zoete aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, bevatten veel vezels en vitamine A.
Je kan ze ook op verschillende manieren klaarmaken: poffen, pureren, soep van maken, … en dus ook deze heerlijke frietjes
Krokante zoete aardappelfrietjes, ja het kan. Misschien niet zo krokant als gewone frietjes, maar toch met een heerlijke crunch. (Hebben jullie trouwens de online workshop gevolgd van meneer Wateetons over “patat maken”? Zeer interessant hoor…)
Deze frietjes worden gebakken in de oven. Je hoeft niks voor te koken, gewoon mengen met wat olie en specerijen en hop de oven in. (sorry meneer Wateetons 🙂 )
Heerlijk met wat aïoli om te dippen, of gewone mayonaise voor de liefhebbers.
Ik was meestal de frietjes zelf niet, je moet ze dan heel goed kunnen droogdeppen of laten drogen anders krijg je slappe frietjes. Aan jou de keuze. Heb je tijd genoeg dan kan je er uiteraard voor kiezen ze te wassen en laten drogen.
Hieronder kan je nog enkele heerlijke gerechten met zoete aardappel terugvinden.
Zoete aardappelgerechten
Dit recept is gebaseerd op dat van Yotam Ottolenghi uit het boek Simple.
Een gelijkaardig recept kan je terugvinden in de Masterclass

Zoete aardappelfrietjes
Materiaal
- bakplaat
- Bakpapier
Wat heb je nodig?
- 700 g zoete aardappelen, (geschild) en in frietjes gesneden, ongeveer 1,5 cm dik
- 3 knoflookteentjes, geperst
- 0,5 el gerookt paprikapoeder (sweet)
- 2 el maïzena
- 50 ml olijfolie
- 0,5 tl zeezout
Afwerking
- 0,5 el sumac
- zeezout
- aïoli
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 225 °C.
- Meng de zoete aardappelfrietjes goed met de paprika, knoflook, olijfolie en het zout.700 g zoete aardappelen, (geschild) en in frietjes gesneden, ongeveer 1,5 cm dik, 3 knoflookteentjes, geperst, 0,5 el gerookt paprikapoeder (sweet), 2 el maïzena, 50 ml olijfolie, 0,5 tl zeezout
- Spreid de frietjes egaal over de bakplaat met bakpapier en rooster de frietjes 25 tot 30 minuutjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. (draai ze halverwege eventueel eventjes om)
- Haal ze uit de oven en werk af met de sumac, zeezout en serveer ze met aïoli.0,5 el sumac, zeezout
Één reactie Voeg uw reactie toe