Zoete aardappelfrietjes

Zoete aardappelfrietjes. En ja, met een heerlijke crunch! Eenvoudig en lekker. Ideaal als bijgerechtje bij ongeveer alles.

zoete aardappelfrietjes

De zoete aardappel of bataat is eigenlijk ondanks zijn naam geen aardappel, maar een knol en dus een groente . Zoete aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, bevatten veel vezels en vitamine A.

Je kan ze ook op verschillende manieren klaarmaken: poffen, pureren, soep van maken, … en dus ook deze heerlijke frietjes

Krokante zoete aardappelfrietjes, ja het kan. Misschien niet zo krokant als gewone frietjes, maar toch met een heerlijke crunch. (Hebben jullie trouwens de online workshop gevolgd van meneer Wateetons over “patat maken”? Zeer interessant hoor…)

Deze frietjes worden gebakken in de oven. Je hoeft niks voor te koken, gewoon mengen met wat olie en specerijen en hop de oven in. (sorry meneer Wateetons 🙂 )

Heerlijk met wat aïoli om te dippen, of gewone mayonaise voor de liefhebbers.

Ik was meestal de frietjes zelf niet, je moet ze dan heel goed kunnen droogdeppen of laten drogen anders krijg je slappe frietjes. Aan jou de keuze. Heb je tijd genoeg dan kan je er uiteraard voor kiezen ze te wassen en laten drogen.

Hieronder kan je nog enkele heerlijke gerechten met zoete aardappel terugvinden.

Zoete aardappelgerechten

  1. chili con carne
  2. zoete aardappelen in tomaten citroensaus

Dit recept is gebaseerd op dat van Yotam Ottolenghi uit het boek Simple.
Een gelijkaardig recept kan je terugvinden in de Masterclass

Smakelijk

zoete aardappelfrietjes

Zoete aardappelfrietjes

No ratings yet
Gang Bijgerecht
2

Materiaal

  • bakplaat
  • Bakpapier

Wat heb je nodig?
  

  • 700 g zoete aardappelen, (geschild) en in frietjes gesneden, ongeveer 1,5 cm dik
  • 3 knoflookteentjes, geperst
  • 0,5 el gerookt paprikapoeder (sweet)
  • 2 el maïzena
  • 50 ml olijfolie
  • 0,5 tl zeezout

Afwerking

  • 0,5 el sumac
  • zeezout
  • aïoli

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Meng de zoete aardappelfrietjes goed met de paprika, knoflook, olijfolie en het zout.
    700 g zoete aardappelen, (geschild) en in frietjes gesneden, ongeveer 1,5 cm dik, 3 knoflookteentjes, geperst, 0,5 el gerookt paprikapoeder (sweet), 2 el maïzena, 50 ml olijfolie, 0,5 tl zeezout
  • Spreid de frietjes egaal over de bakplaat met bakpapier en rooster de frietjes 25 tot 30 minuutjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. (draai ze halverwege eventueel eventjes om)
  • Haal ze uit de oven en werk af met de sumac, zeezout en serveer ze met aïoli.
    0,5 el sumac, zeezout
Notities
Je kan ervoor kiezen om de frietjes ook nog eerst te spoelen. Dit geeft ze nog een extra crunch, maar je moet ze nadien echter dan heel goed drogen deppen anders heeft dit net een tegenovergesteld effect. 
Trefwoord zoete aardappelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.