Pasta alla norma, pasta met aubergine

Pasta alla norma komt hier tegenwoordig naast de auberginecurry regelmatig op tafel.

De aubergines boomen in de moestuin en dus hebben we hier al heel wat gerechtjes met aubergine kunnen uittesten. Heb je trouwens al eens aubergine gestoomd? Dat is pas een revelatie. (meer daarover uiteraard later nog op Donnacaramella.

pasta alla norma

Aubergines heb je echt in alle maten en kleuren. Gestreept, wit, en de gekende zwarte aubergine. Op zich vind ik niet dat diegene die we in onze moestuin hebben veel in smaak of structuur verschillen. Het ziet er alleen wel leuk uit.

Je kan ze allemaal op dezelfde manier verwerken. Tegenwoordig zijn ze ook niet meer zo bitter. Het met zout bestrooien en afspoelen is eigenlijk intussen overbodig geworden.

Zoals dit bij zoveel gerechten is, bestaan er uiteraard evenveel variaties van als er koks zijn.

Deze versie van pasta alla norma is gebaseerd op dat van Yotam Ottolenghi uit het boek Simple. Is het authentiek? Geen idee. Het is gewoon een super lekker pastagerechtje dat zijn oorspong kent in Sicilie.

En lekkere pasta gerechtjes, daar kan je er niet genoeg van hebben. Bovendien is het ook nog eens vegetarisch. Ideaal voor dat meatfree dagje of als je vegetarische gasten hebt.

Nog een aangepaste versie kan je trouwens ook terugvinden op de website van de Guardian.

De titel van het boek zegt het al: eenvoudig, maar laat je dat zeker niet om de tuin leiden want deze pasta alla norma zit barstensvol met smaak. Mijn versie is er echter eentje met veel meer saus. (want die is dan ook zo overheerlijk! )

Nog zo een super lekker gerechtje met aubergine zijn de auberginerolletjes gevuld met ricotta en mozzarella. Ook dit is een heerlijk vegetarisch gerechtje.

Smakelijk
pasta alla norma

Pasta alla norma, ofwel pasta met aubergine

No ratings yet
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2

Wat heb je nodig?
  

Algemeen

  • 200 g pasta (spaghetti)

Aubergine

  • 900 g aubergine
  • 75 ml olijfolie
  • ¾ tl zout
  • peper

Tomatensaus

  • 5 teentjes knoflook
  • 1 chilipeper, zaadjes verwijderd
  • 400 g verse tomaten in stukjes (of 1 blik tomaten)

Afwerking

  • ricotta salata
  • pecorino
  • basilicum

Wat moet je doen?
 

Aubergine

  • Verwarm de oven voor op220 – 225 °C
  • Snij de aubergine in schijven van 1 cm dik en meng ze met de olijfolie, zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de aubergine in 1 enkele laag uit en rooster ze 30 à 35 minuten.

Tomatensaus

  • Maak intussen de saus.
  • Doe hiervoor 2 eetlepels olijfolie in een grote hapjes pan en stoof de chilipeper en knoflook lichtjes aan voor 1 minuutje.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, samen met de oregano, ½ tl zout en een goede draai van de pepermolen.
  • Laad de saus sudderen tot ze is ingedikt. (ongeveer 10 tot 15 minuten) en voeg de aubergine toe.

Pasta

  • Kook de pasta el dente volgens de aanwijzing op de verpakking en giet af. (bewaar een beetje kookwater)

Afwerking

  • Voeg de pasta toe aan de saus en meng goed. Voeg ⅔ van de kaas en basilicum toe en een klein beetje kookwater indien dit nodig zou zijn
  • Verdeel de pasta over borden en werk af met nog wat kaas en basilicum.
Notities
Reken op gemiddeld 100 g droge pasta per persoon. 80 g voor kleinere eters en 125 g voor grote eters.
Trefwoord aubergine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.