Groene paprikasoep? Ja hoor, dat kan prima.
Als je zoekt op google of Pinterest kom je meestal enkel rode paprikasoep tegen. Rode paprika’s zijn namelijk zoeter. Maar je kan evengoed eens groene paprikasoep maken. Hoe? Wel dat vertel ik je hieronder!

In onze moestuin hebben we verschillende soorten paprika’s. Italiaanse puntpaprika’s die groen worden geplukt om te bakken (alicum pimiento largo) , de ander gekende paprika’s die evolueren van groen naar rood, …
Omdat we er echter zo veel hebben en soms de paprika’s slecht worden voor ze het rode stadium hebben bereikt, plukken we ze ook al wel eens groen.
Heel lekker om te vullen met gehakt, te verwerken in pisto (nee geen pesto, maar een Spaanse ratatouille) of uiteraard de klassieke ratatouille.
Maar als je zoals ik er wel veel hebt, kan je er ook soep mee maken.
Ik heb deze wel gecombineerd met erwtjes. dit blijkt een prima combinatie te zijn! Erwtjes geven dit een zoetere smaak waardoor het bittere van de groene paprika vervalt.
Ik gril de paprika’s niet, omdat ze hier in tegenstelling met de rode paprika er ook niet zoeter van worden.
Je kan er ook nog een beetje kruidenkaas doorroeren of op het einde bij de afwerking een beetje room. Zelf hou ik wel van een beetje extra Virgen olijfolie.
Zo en nu tijd voor een lekker kommetje warme soep.

Groene paprikasoep
Materiaal
- staafmixer
- grote kookpot
Wat heb je nodig?
- 1 ui, gesnipperd
- 550 g groene paprika, ontpit en in blokjes
- 200 g erwtjes (diepvries
- 2 medium aardappels, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, gehakt of in schijfjes
- 1 l bouillon (groente- en/of kippenbouillon, of mix van beide)
- peper en zout
- 1 laurierblaadje
Afwerking
- olijfolie, fijngehakte tijm, oregano of peterselie
Wat moet je doen?
- Verwarm een paar eetlepels olie of boter in een grote pot en stoof de ui aan.
- Doe vervolgens de blokjes paprika erbij samen met de erwtjes, knoflook en aardappelblokjes.
- Stoof alles een beetje verder aan en voeg er dan de bouillon aan toe samen met het laurierblaadje.
- Laat alles ongeveer 15 minuutjes zachtjes sudderen tot de groenten zacht zijn.
- Haal het laurierblaadje eruit en mix de soep met een staafmixer.
- Breng op smaak met peper en zout.
Afwerking
- Gehakte tijm, oregano of peterselie en een beetje olijfolie of room.