Een heerlijke Franse klassieker: ratatouille. Lekkere gestoofde Mediterraanse groenten. Ik heb al eens een ratatouille uit de oven gepost (die ik zeker ook nog eensop tafel moet zetten), maar deze versie is helemaal anders en bevat ook paprika.

We zijn hier absoluut groente-eters. Al hebben we soms een andere smaak wat dat betreft.
Aubergine is zo een groente die ik graag eet, maar de wederhelft minder… Maar dit stoofpotje lust iedereen. Het is dan ook een klassieker uit de Franse keuken.
Er bestaan zoals dit bij elke klassieker is verschillende recepten voor.
De basis bestaat echter altijd uit dezelfde groenten:
- aubergine
- courgette
- tomaat
- en ui
In de meeste recepten wordt er echter ook paprika aan toegevoegd.
Of je de groenten apart verwerkt of ineens allemaal samen is ook afhankelijk van recept tot recept. Ik maak het mijzelf gemakkelijk en bak ze ineens allemaal aan. (behalve de ui)
In Spanje kent men een gelijkaardig gerecht namelijk “Pisto“, echter meestal zonder aubergine en de groenten worden in veel kleinere stukjes gesneden. Pisto wordt vaak met een gebakken eitje geserveerd.
Ratatouille past prima bij een stukje vlees of vis, gevulde pasta, of gewoon brood.
Varieer zeker ook eens met de kleur van paprika en meng verschillende soorten tomaten of gebruik eens kerstomaatjes.

Bron van inspiratie: Francesca Kookt
Ratatouille
Materiaal
- Hapjespan (sauteerpan)
Wat heb je nodig?
- 1 aubergine in grove stukjes
- 1 rode paprika in grove stukjes
- 1 groene paprika grove stukjes
- 1 courgette in grove stukjes
- 4 tomaten (of 2 hele grote vleestomaten); ontpit en in grove stukken
- 1 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 ui in halve ringen gesneden
- 1 el jerez azijn of rode wijn azijn (daar mag je wat meer van gebruiken)
- 1 tl rietsuiker
- olijfolie
- peper en zout
- oregano, peterselie of basilicum
Wat moet je doen?
- Verhit een eetlepel olijfolie en bak de courgette, aubergine en paprika ongeveer 7 à 8 minuten. Schep de groenten geregeld om.1 aubergine in grove stukjes, 1 rode paprika in grove stukjes, 1 groene paprika grove stukjes, 1 courgette in grove stukjes
- Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak eventjes mee. Doe er vervolgens ook de tomaten bij en laat ze ook eventjes mee stoven.1 el tomatenpuree, 4 tomaten (of 2 hele grote vleestomaten); ontpit en in grove stukken
- Haal alles uit de pan en zet eventjes opzij.
- Doe opnieuw een eetlepel olie in de pan en bak de ui glazig samen met de knoflook.1 ui in halve ringen gesneden, 2 teentjes knoflook, geperst
- Doe de azijn en suiker erbij en schep de groenten erdoor.1 el jerez azijn of rode wijn azijn (daar mag je wat meer van gebruiken), 1 tl rietsuiker
- Zet een deksel op de pan en laat nog een 10-tal minuutjes sudderen.
- Voeg eventueel nog een beetje water toe als de ratatouille te droog is.
- Breng verder op smaak met peper en zout en werk af met de kruiden naar keuze.oregano, peterselie of basilicum
2 reacties Voeg uw reactie toe