Pisto catalana of samfaina

Pisto catalana of samfaina

Pisto Catalana of samfaina kan je het beste vergelijken met een Franse ratatouille. Alleen wordt er daarin geen courgette gebruikt. Een lekker groentegerecht dat je zowel warm als koud kan eten en past goed bij gegrild vlees of vis.

Bij het bereiden van de samfaina worden de groenten langzaam gestoofd in olijfolie waardoor je een volle smaak krijgt.

pisto

Nu is er ook een pisto manchego (of gewoon pisto want zo kent iedereen het gerecht hier in Spanje).

Het is me echt nog helemaal niet duidelijk wat het verschil is. Het verschilt ook van bron tot bron maar in pisto manchego zou wel courgette zitten en geen aubergine, terwijl er in pisto Catalana of samfaina altijd sowieso aubergines zitten. Snap jij het nog?

Hoe dan ook ik volg ongeveer Claudia Roden haar recept. Zij heeft een recept voor zowel samfaina als voor pisto manchego. (waar dan weer wel zowel courgette als aubergine in worden verwerkt)

In 2019 werden 4 van haar boeken heruitgegeven in het Nederlands, waaronder De Smaken van Spanje. Claudia Roden is intussen 86, en een inspiratiebron voor vele chefs waaronder Yotam Ottolenghi en Jamie Oliver.

Ze is een echte autoriteit op het vlak van de keuken uit het Midden – Oosterse en Mediteraanse regio.

Het maken van pisto vraagt wel enige voorbereiding: het snijden van de groenten en het raspen van tomaten. Ik maak daarom vaak een dubbele portie en vries deze dan in voor later.

Smakelijk
pisto

Pisto catalana of samfaina

No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Spaans
4

Wat heb je nodig?
  

  • 1 grote ui, in plakjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 6 teentjes knoflook, geplet
  • 2 aubergines in blokjes (of 1 aubergine en 1 courgette)
  • 4 tomaten (geraspt of ontveld en fijngesneden
  • peper en zout
  • olijfolie

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm enkele eetlepels olijfolie in een grote pan met deksel en fruit de ui hierin op laag vuur tot hij zacht is. Roer vaak om aanbakken te voorkomen.
    1 grote ui, in plakjes, olijfolie
  • Voeg er vervolgens de paprikablokjes aan toe en stoof deze afgedekt ongeveer 7 minuten mee tot de paprika ook zacht is. Roer af en toe.
    1 rode paprika, in blokjes, 1 groene paprika, in blokjes
  • Doe er nu ook de knoflook bij en bak deze eventjes mee. Doe er dan de aubergineblokjes bij en laat 20 minuten afgedekt sudderen. Blijf wel vaak roeren.
    6 teentjes knoflook, geplet, 2 aubergines in blokjes
  • Na 20 minuten mogen de tomaten erbij. Laat alles 10 tot 15 minuutjes op een zacht vuurtje pruttelen zonder deksel. Een groot deel van het vocht moet verdampt zijn en de groenten zo zacht dat ze bijna uit elkaar vallen.
    4 tomaten (geraspt of ontveld en fijngesneden
  • Breng op smaak met peper en zout.
    peper en zout
Notities
Vervang eventueel 1 aubergine voor 1 courgette
Trefwoord ajuin, aubergine, tomaat
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.