Tomatenrisotto (met worstjes)
De zon op je bord! Deze tomatenrisotto is echt mega zomers en fris. Voor de vleesliefhebbers met nog een paar worstjes erbij, maar kan perfect ook zonder. Gewoon lekker genieten van de zon en deze heerlijke tomatenrisotto.

Tomaten, nog tomaten en nog meer tomaten. Onze moestuin is zeer gul.
We hebben verschillende soorten:
- Tomate pera, de Roma tomaten
- Vleestomaten
- Huevo de toro (Bull’s egg tomato) , hele grote smaakvolle tomaten met weinig pitjes en zacht vruchtvlees
- Kerstomaatjes, kleine rode en middelgrote cherry zebra
- …
We maken daar uiteraard graag gebruik van.
In koude soepen
In pasta
One pot pasta met kerstomaatjes en chorizo
One pot pasta met tomaten
Heel veel lekkers dat we graag aanvullen met nog meer heerlijke recepten.
Eentje dat zeker de moeite waard is om deze zomer te maken is deze tomatenrisotto.
Je kan deze maken met bijvoorbeeld worstjes, maar dat is geen must! Voor een vegetarische versie laat je ze gewoon weg of vervang je ze door een alternatief.
Wat echt wel een must is zijn de heerlijke gegrilde kerstomaatje voor erbij. Werk verder af met nog olijven, kappertjes, basilicum, ..
Wat echt wel een must is, zijn de heerlijke gegrilde kerstomaatjes voor erbij. Werk verder af met nog olijven, kappertjes, basilicum,…
Heerlijk genieten in de zon met een glaasje wijn of frisdrank.




Tomatenrisotto
Wat heb je nodig?
- 150 g arboriorijst (of ander type risottorijst)
- scheutje wijn
- 400 g tomaten in blokjes gesneden
- 250 – 300 ml warme kippenbouillon
- 1 ui, fijngesneden
- 2 el olijfolie
- 4 worstjes in stukjes optioneel
- geraspte parmezaanse kaas
Geroosterde kerstomaten
- 250 g kerstomaatjes
- zout, olijfolie, balsamico
Afwerking naar keuze
- basilicum
- kappertjes
- zwarte of groene olijven
- ansjovis
- mozzarella of burrata
Wat moet je doen?
Geroosterde kerstomaatjes
- Verwarm terwijl de risotto gaart de oven voor op 200 °C.
- Doe de kerstomaatjes in een ovenschaal en meng met een beetje olie, zout en balsamico azijn.250 g kerstomaatjes, zout, olijfolie, balsamico
- Rooster de kerstomaatjes een 20 minuten.
Risotto
- Stoof de ui aan in de olijfolie1 ui, fijngesneden, 2 el olijfolie
- Als je de risotto met worstjes maakt dan is het nu het moment om ze ook aan te bakken.4 worstjes in stukjes, 150 g arboriorijst (of ander type risottorijst)
- Als de worstjes rondom zijn aangebakken mag de rijst erbij. Meng goed en voeg er dan het scheutje wijn bij. Laat de alcohol verdampen.150 g arboriorijst (of ander type risottorijst), scheutje wijn
- Doe er vervolgens de tomatenblokjes bij en een deel van de bouillon.400 g tomaten in blokjes gesneden, 250 – 300 ml warme kippenbouillon
- Dek af en laat rustig alles sudderen. Doe er beetje bij beetje de rest van de bouillon bij tot de rijst gaar is.
- Werk de risotto af met Parmezaanse kaas naar smaak en laat alles eventjes rusten.geraspte parmezaanse kaas
Afwerking
- Schep de risotto in een (diep) bord en leg er de geroosterde tomaatjes bij. Werk verder af naar keuze enbasilicum, zwarte of groene olijven, ansjovis, mozzarella of burrata