Salmorejo uit Cordoba

Warm weer? Koude soep! Tijd voor salmorejo.

Met nog enkele mooie warme dagen in het verschiet nog net op tijd om te profiteren van deze koude tomatensoep.

salmorejo

In Andalucia kennen ze niet alleen gazpacho, maar ook salmorejo is erg populair. Met maar enkele ingrediënten creëer je dit heerlijk fris lunch- of voorgerechtje.

Salmorejo is trouwens een serieuze zaak. Wist je dat er zelfs een heus broederschap van bestond? Wie zijn wij dan om een recept te gaan aanpassen?

Maar terug naar het gerecht zelf.

Oke, eigenlijk is het een voorgerechtje. Zo staat het meestal op de kaart. Maar ik eet het graag als verfrissend lunchgerechtje.

Je zou de tomaten om goed te zijn moeten pellen en ontpitten, maar eigenlijk doe ik dit niet. Oeps sorry.

Uit het filmpje op de website van het broederschap kan je trouwens ook zien dat ze het daar ook niet doen. Dus kies ik voor de eenvoudigste weg en daarom niet minder lekker.

Het geheim is wel om rijpe tomaten te gebruiken. En wil je een zijdezachte salmorejo mag je ook niet te zuinig zijn op de olijfolie. Zelf begin ik met 100 ml, maar gebruik gerust meer.

En nu nog genieten van het heerlijke zomerse najaarsweer. (dat hier in Spanje nog wel eventjes voortduurt! )

Smakelijk

ps: deze soep smaakt in de zomer ook lekker koud

salmorejo

Salmorejo

Heerlijke koude soep van rijpe tomaten
No ratings yet
Gang Lunch
Keuken Spaans
Porties 4

Materiaal

  • blender of gelijkaardig

Wat heb je nodig?
  

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 200 g brood
  • 1 teentje look
  • 100 – 200 ml olijfolie
  • 1 tl zout
  • beetje wijnazijn (optioneel)

Afwerking

  • gekookt ei, geprakt
  • hamblokjes
  • olijfolie

Wat moet je doen?
 

  • Week eventueel het brood even in water (optioneel)
    200 g brood
  • Snij het kroontje van de tomaat en snij de tomaat in stukken.
    1 kg rijpe tomaten
  • Doe de tomaat samen met het (uitgeknepen) brood in de blender en mix.
  • Voeg vervolgens het teentje look, zout en olijfolie toe en mix verder tot de gewenste structuur.
    1 teentje look, 1 tl zout, 100 – 200 ml olijfolie
  • Breng verder op smaak met eventueel een beetje wijnazijn.
    beetje wijnazijn (optioneel)
  • Zet de soep koud weg in de koelkast tot het moment van serveren.

Afwerking

  • Schep de gekoelde soep in borden en werk af met het ei, hamblokjes en extra olijfolie.
    gekookt ei, geprakt, hamblokjes
Trefwoord tomaten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.