Warme dagen? Weinig honger? Koude erwtensoep is ideaal om als lunch mee te nemen, als licht voorgerecht tijdens een zomers dinertje of samen met een stukje lekker brood als lichte maaltijd.

In de winter kikker je op van een warm soepje, op een warme zomerdag doet een koud soepje net hetzelfde.
Iedereen kent wel de Spaanse gazpacho en misschien ook nog wel de ajo blanco of salmorejo. Heerlijke koude soepen die tijdens hete dagen welkom zijn. In Spanje hebben ze dat goed begrepen. En ook ik ben er weg van. Ook als je niet veel honger hebt smaakt een koud soepje altijd.
Deze koude erwtensoep met munt (sopa fria de guisantes y menta) past perfect in dit rijtje. Vol en rijk van smaak en heerlijk fris.
Ideaal als lunch of licht voorgerechtje.
Serveer er eventueel nog lekker pestobrood bij.

Koude erwtensoep met munt
Wat heb je nodig?
- 650 à 750 g diepvrieserwten ontdooid
- 1 courgette in stukjes ongeveer 250g
- 1 prei in fijne ringen ongeveer 200 g
- 2 teentjes look fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- enkele eetlepels olijfolie
- verse muntblaadjes
- lichte room of zure room
Wat moet je doen?
- Verwarm enkele eetlepels olijfolie in een grote pot en stoof de preiringen samen met fijngehakte look aan. Doe er na ongeveer 5 minuten ook de courgetteblokjes bij en stoof nogmaals enkele minuten.
- Doe er dan de groentebouillon bij en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat alles rustig ongeveer 6 minuutjes sudderen. Voeg er vervolgens de erwtjes bij en kook nog een kleine 2 tot 3 minuten. Proef of de groenten gaar zijn. Laat eventueel nog een paar minuutjes extra koken.
- Voeg enkele muntblaadjes toe en mix de soep glad. Breng verder op smaak met peper en zout en eventueel nog extra muntblaadjes.
- Laat de soep afkoelen en zet ze dan in de ijskast! Ze moet goed worden gekoeld.
- Doe enkele lepels van de gekoelde soep in kommetjes en werk af met nog extra fijngehakte muntblaadjes en lichte room.
Voedingswaarde

Één reactie Voeg uw reactie toe