Gazpacho! Si! Wie kent deze koude Spaanse tomatensoep niet. Heerlijk tijdens warme zomerse temperaturen. Tegenwoordig zijn er zelfs al talrijke lekkere variaties verkrijgbaar: komkommer, rode bieten, …
Je kan gazpacho dus kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt smaakt ze toch nog altijd iets beter. Een lekker lunchgerechtje met een heerlijk stukje brood.

Ik geef het grif toe. Ook ik koop zeker af en toe eens kant-en-klare gazpacho. Dat is namelijk altijd handig om een snelle, maar gezonde frisse lunch te hebben. Gazpacho is ook te koop in 1-persoons porties, dus beter kan je het niet hebben. Een beetje extra garnituur er nog bij, stukje brood…
Maar nu het zomer wordt en de tomaten lekker rijp, kan je de klassieke gazpacho ook zelf maken en ook gewoon invriezen voor later. Want wie kent nu niet deze bekende Spaanse koude soep. Er bestaat zoals vaak het geval is niet één recept. Iedereen heeft zijn recept, maar het begint dus allemaal met goede rijpe tomaten.
Een geheim ingrediënt dat ik geleerd heb is om er een heel klein beetje… mayonaise bij te voegen. Zo krijg je een heerlijk zacht gebonden soep.
Zin in variatie? Dan is deze koude erwtensoep met munt zeker ook iets voor jou.

Gazpacho
Materiaal
- Foodprocessor, blender of staafmixer
Wat heb je nodig?
- 1 kg tomaten, ontveld, ontpit
- ½ rode paprika
- 1 knoflookteentje
- 75 à 125 g komkommer
- handvol amandelen
- 1 el sherryazijn
- 1 el mayonaise
- 2 el olijfolie
- 1 sneetje brood, geweekt in water en uitgeknepen
- snufje zout
Afwerking (optioneel)
- tomatenblokjes
- komkommerblokjes
- blokjes serranoham
- avocadoblokjes
Wat moet je doen?
- Doe alles behale de olijfolie, azijn en mayonaise in een foodprocessor en mix glad
- Meng de olijfolie, azijn en mayonaise en spatel het goed door de gazpacho.
- Voeg naar smaak nog wat peper en/of zout bij.
- Laat de gazpacho minimum 1 uur afkoelen in de koelkast.
- Doe de gazpacho in kommetjes en werk af met nog stukjes tomaat, komkommer, serranoham, …
3 reacties Voeg uw reactie toe