Chicken wings zijn een bijzonder populair hapje. Perfect voor een BBQ party, zomerfeestje, of… een WK voetbal.
De kippenvleugeltjes garen in de oven (of BBQ) zodat jij intussen volop kan genieten.

Wat is er heerlijker dan sappige malse kippenvleugeltjes tijdens een zomerfeestje, als deel van een mezze of uiteraard zoals nu, als hapje voor TV tijdens het WK voetbal. Hou de servetten in de aanslag.
Deze chicken wings worden eerst gemarineerd met berbere kruiden. Dit is een typische kruidenmix uit Ethiopië. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het tot hiertoe nog niet echt kende. Deze bevat onder andere, kardemom, gemberpoeder, koriander, komijn, fenegriek, paprikapoeder, … en wordt gebruikt in stoofpotjes of om vlees of groenten te kruiden.
Je kan deze mix kant en klaar kopen bij oa Pimenton of Pit & Pit of zelf je eigen mengeling maken. Er bestaat niet één vaststaand recept. Je zal dan ook veel variatie kunnen terugvinden. Gebruik datgene dat je zelf het lekkerste vindt.
Deze berbere kruidenmix kan je niet alleen voor chicken wings gebruiken, maar ook voor kipsaté of kippenbouten, steak, … zelfs groenten.
Ook heerlijk uit het vuistje tijdens het supporteren zijn deze gehaktbroodjes.

Dit recept is gebaseerd op de Ethiopische sticky chicken wings uit Foodies.
Chicken wings met berbere kruiden
Materiaal
- ovenschaal
- presenteerschaal
Wat heb je nodig?
- 1 kg kippenvleugels, gehalveerd
- 1 à 2 el olijfolie
- 1 tl grof zout of zoutvlokken
- 1 citroen in partjes
- gehakte peterselie of koriander
Berbere kruidenmix
- 8 kardemompeulen, enkel de zaadjes
- 1 tl zwarte peperkorrels (gemalen)
- 1 tl korianderzaad
- 1 el gerookt paprikapoeder (of meer naar smaak)
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl chilivlokken
- 1 tl fenegriek
- 1 tl komijnpoeder
- ½ à 1 tl gemberpoeder
- 2 el honing
Wat moet je doen?
- Meng alle ingrediënten voor de berbere mix samen met de olijfolie en het zout.
- Doe de kippenvleugels in een kom, samen met de mix en meng alles goed door elkaar. Masseer de mix goed in de vleugels.
- Dek de kom af met folie en zet de kom minimum 2 uur in de koelkast. Heb je tijd laat ze dan een nachtje staan.
- Verwarm de oven of BBQ voor op 180°C en schep de kippenvleugels met de marinade in een ovenschaal en dek deze af met een dubbele laag aluminiumfolie.
- Rooster de kippenvleugels ongeveer 1 uur tot ze zacht zijn.
- Haal ze uit de oven of BBQ, en verhoog de temperatuur naar 200°C.
- Voeg 2 eetlepels honing toe en schep goed om.
- Zet de ovenschaal terug in de oven of op de BBQ en rooster de kippenvleugels nog 15 à 20 minuten. Schep ze regelmatig om.
Serveren
- Haal de schaal uit de oven of BBQ en leg de kippenvleugers op een mooie grote schotel.
- Serveer met extra peterselie of koriander en citroenpartjes.
Één reactie Voeg uw reactie toe