Muhammara

Muhammara is een heerlijke dip uit de Levant op basis van geroosterde paprika in combinatie met noten.

Iedereen kent intussen wel humus (op basis van kikkererwten) of baba ganoush (op basis van geroosterde aubergines), maar ook deze dip past hier perfect in het rijtje.

muhammara
Muhammara

Ik moet eerlijk toegeven dat het voor mij ook tot voor kort nog onbekend was. Tijd om hierin verandering in te brengen, want dit is een geweldige mezze die bij jong en oud zeker in de smaak zal vallen.

De basis van het recept komt uit het fantastische boek Comptoir Libanais. (Comptoir Libanais is ook een restaurant van Tony Kitous met verschillende vestigingen waaronder ook 1tje in Utrecht )

Er zijn uiteraard tal van andere recepten. Oa de muhammara van Yotam Ottolenghi om deze maar eens te noemen.

Oorspronkelijk worden er enkel walnoten in verwerkt, maar ik neem net zoals Tony Kitous graag een notenmengeling.

Aan jou uiteraard de keuze. Smaak en goesting is bij iedereen verschillend.

Ik serveer het graag samen met humus of deze witte bonendip. Geef er (zelfgemaakte) pitabroodjes bij, of crackers

Het past ook in een uitgebreidere maaltijd van hapjes en salades. Bijvoorbeeld met deze sambusak gevuld met kaas, kippenvleugeltjes, gehaktballetjes, enz.

Smakelijk
muhammara

Muhammara

Een heerlijke dip op basis van gegrilde paprika en noten
No ratings yet
Gang Borrelhapje, Mezze
Keuken Midden-Oosten
5
213 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 1,5 – 2 gegrilde paprika's ik grill er steeds 4 en met de rest maak ik een fantastische paprikasaus voor bij vis
  • 125 g gemengde notenmengeling ongezouten
  • gemalen komijn om de noten te bestrooien
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 kl harissa
  • 0,5 kl gemalen komijn
  • 0,5 el paprikapoeder
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 25 ml olijfolie
  • extra noten voor de garnering
  • een beetje zout

Wat moet je doen?
 

  • Verhit de oven tot 220Β°C en grill de paprika’s.
  • Snij hiervoor de paprika in 2, verwijder de zaadjes en leg ze in een grote ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Grill ze tot het vel zwart ziet.
  • Haal ze uit de oven en doe ze in een plastiek zakje en laat ze afkoelen.
  • Rooster intussen de noten: leg ze op een bakplaat strooi de komijn erover en rooster ze tot ze licht geroosterd zijn.
  • Pel nadien de paprika's en doe ze samen met de noten, olijfolie, knoflook, harissa, komijn, paprikapoeder en granaatappelmelasse in een keukenmachine en hak tot een puree. (Ik heb graag nog wat stukjes noot, maar dat is persoonlijke smaak)
  • Proef en breng eventueel nog wat op smaak met een beetje zout.
  • Schep alles in een kommetje en strooi er de extra nootjes over.

Voedingswaarde

Calories: 213kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 5g | Fat: 18g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 11g | Sodium: 9mg | Potassium: 332mg | Fiber: 4g | Sugar: 4g | Vitamin A: 2664IU | Vitamin C: 107mg | Calcium: 26mg | Iron: 1mg
Trefwoord paprika
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

4 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Roggecrackers

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.