Zelfgemaakte speltcrackers met zaadjes. Hoe leuk klinkt dat. Je kan ze naargelang je voorkeur groot maken of zoals ik kleintjes. Heerlijk om te dippen of zo op te knabbelen. Veel gezonder dan een pakje chips.

Hoewel ik zelf nog geen enkele aflevering heb gezien van Heel Holland Bakt, kan je om het programma niet heen. En de recepten poppen-up bij bijna alles wat je zoekt.
Zo ook naar homemade crackers. Hoewel ze groter worden gemaakt in het originele recept, heb ik er kleintjes van gemaakt. Ideaal om te dippen of gewoon om zo van te eten, want puur smaken ze ook al subliem.
De speltcrackers passen echter ook perfect bij Muhamarra of de witte bonen dip.
Zelf crackers maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk en vraagt ook niet veel tijd. Bewaar ze in een luchtdichte doos of koekjestrommel zo blijven ze lekker krokant en heb je altijd een voorraadje.
Door de zaadjes eerst te roosteren verstrek je nog een beetje de smaak, maar je hoeft dit niet te doen als je dat niet wil. Ze malen doe je best in een kleine foodprocessor of koffiemolen.
Als afwerking kan je ze nog garneren met extra zaden. Druk ze wel goed in het deeg anders vallen ze eraf.
De smaak te pakken? Probeer dan ook zeker eens de roggecrackers.

Speltcrackers met zaadjes
Materiaal
- deegrol
- kleine foodprocessor of koffiemolen
- bakplaat
- Oven
Wat heb je nodig?
- 225 gram speltmeel
- ½ theelepel zout
- 30 gr sesamzaadjes
- 30 gr zonnebloempitten
- 30 gr pompoenpitten
- 2 eetlepel olijfolie
- 150 milliliter water
- zaden om mee te garneren
Wat moet je doen?
- Verwarm je oven voor op 240°C.
- Rooster als je dit wil de zaden en pitten even kort in een pan.30 gr sesamzaadjes, 30 gr zonnebloempitten, 30 gr pompoenpitten
- Meng vervolgens het speltmeel en het zeezout door elkaar.225 gram speltmeel, 1/2 theelepel zout
- Maal de zaden en roer ze ook door het meelmengsel.
- Voeg de olie en het water toe en meng alles goed door elkaar tot een glad deeg.2 eetlepel olijfolie, 150 milliliter water
- Laat het deeg eventjes rusten. Hierdoor kan je het gemakkelijker uitrollen.
- Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een stuk bakpapier. Snijd het deeg in de gewenste grootte. Voor grote crackers ongeveer 12cm x 8cm (zijn 12 crackers).Wil je kleinere doe ze dan in 3cm x 4cm stukjes.
- Garneer de crackers met de zaden naar keuze.zaden om mee te garneren
- Leg het bakpapier op een bakplaat en bak de crackers ongeveer 5 minuten op 240°C.
- Verlaag de temperatuur dan naar 200°C en bak de crackers nog 10-15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Laat de crackers afkoelen op een rooster.