Drie Koningentaart

Drie Koningentaart. 👑. Het feesten is nog niet gedaan! Want daar staan de 3 Koningen al te wachten op 6 januari.

In Spanje bovendien een officiële feestdag en de hoogdag voor de kinderen. En als we feest zeggen, dan hoort daar uiteraard ook een taart bij, de Drie Koningentaart.

In Spanje wordt er dan traditioneel een Roscon de Reyes gegeten. Wij kiezen dit jaar echter voor de Franse variatie van de drie koningentaart namelijk die met bladerdeeg, gevuld met frangipane.

drie koningentaart

Heerlijk bladerdeeg gevuld met frangipane, dat is de Drie Koningentaart zoals we die allemaal kennen. Wie mag er voor 1 dag de kroon dragen? Het antwoord zit verstopt in de taart….in de vorm van een boon of figuurtje.

Of je nu zelf je bladerdeeg maakt of niet, deze taart zal zeker bij iedereen heerlijk smaken.

Het is eigenlijk een “Phitivier” met frangipane. Deze taart van bladerdeeg met vulling werd namelijk voor het eerst gebakken in het Franse dorp Phitivier.

Een pithivier kan trouwens ook met een hartige vulling zijn.

De bovenzijde wordt lichtjes ingekerfd in de vorm van spiraalvormige lijnen en de rand is ook lichtjes ingesneden.

Voor de 3 Koningentaart komt er uiteraard ook nog een kroon bovenop. 👑

Smakelijk
Roscon de Reyes
Ga naar het recept
Roscon de los reyes
Drie Koningentaart

Drie Koningen taart

No ratings yet
Gang Zoet
Keuken Frans
6
Voor 22cm round

Materiaal

  • bakplaat
  • Bakpapier
  • deegrol

Wat heb je nodig?
  

Frangipanne

  • 50 g zachte boter
  • 100 g amandelbroyage = 50 g bloemsuiker + 50amandelpoeder
  • 50 g eieren (1 ei Medium)
  • 30 g bloem

Deeg

  • 2 ronde vellen bladerdeeg (of 300 g vers bladerdeeg)
Voor: 22cm round

Wat moet je doen?
 

Frangipane

  • Maak de boter heel mals (crèmen), tot ze de structuur heeft van mayonaise.
    50 g zachte boter
  • Voeg dan afwisselen de eieren en broyage toe, en blijf goed mengen.
    50 g eieren, 100 g amandelbroyage = 50 g bloemsuiker + 50amandelpoeder
  • Spatel er als laatste de gezeefde bloem bij tot een mooi glad deeg.
    30 g bloem

Taart opbouwen

  • Snij een ring van 20 cm en één van 22 cm uit het bladerdeeg.
  • Leg de kleinste cirkel op de bakplaat met bakpapier en doreer de randen.
  • Spuit in het midden tot 1 à 2 van de rand de frangipane en verstop een amandel in de frangipane.
  • Leg de grotere cirkel erop en druk de randen goed aan.
    Kerf de zijkanten voorzichtig een beetje in en maak in het midden een klein gaatje zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Doreer de bovenzijde (met ei bestrijken).
    Maak ook de typische tekening bovenop de taart. Trek hiervoor met de onscherpte kant van een mes gebogen lijntjes vanuit het midden. (SNIJ NIET DOOR HET DEEG)
  • Bak de taart 30 à 40 minuten op 200°C.
Trefwoord amandelpoeder, frangipane
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.