De ene feesten zijn nog niet achter de rug of daar zijn de volgende: Drie-koningen! Een hoogdag voor de kinderen in Spanje. De drie koningen brengen namelijk cadeautjes mee! Ook traditioneel is de roscón de reyes ofwel de 3 koningenkrans. En deze krans wordt ieder jaar ook ten huize Donna Caramella gebakken.

Komen de 3 koningen nog bij jou aan de deur zingen? In Vlaanderen is dit een traditie die minder wordt al gaan de drie koningen taarten nog goed over de toonbank.
In Spanje is dit echter een hoogdag en officiële feestdag!
Reden genoeg om te feesten dus. Dit keer wordt de roscón de reyes gemaakt volgens het recept van Loleta.
Je moet er wel de avond ervoor aan beginnen. Dit recept vraag wel wat tijd en ervaring. Het deeg is namelijk redelijk kleverig. Kijk zeker naar de video zo wordt de werkwijze nog duidelijker.
Heerlijk toch om zo de ochtend te beginnen. En wie de boon heeft mag zich die dag als koning kronen :-).
Wil je een eenvoudiger recept?
Geen probleem: dat vind je hier terug.
Roscón de Reyes
Wat heb je nodig?
Poolish (avond ervoor)
- 100 g straffe bloem (is bloem voor brood)
- 60 g melk op kamertemperatuur
- 2 g verse gist
Gearomatiseerde melk (avond ervoor)
- 75 g melk
- schil van 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
Voor de krans
- het gefermenteerde deeg
- 335 g straffe bloem
- 5 g zout
- 60 g van de gekookte melk
- 2 grote eieren
- ½ tl vanille
- 110 g suiker
- 85 g boter
- 30 g honing of siroop
- 3 tl rum
- zeste van 1 sinaasappel
- 16 g verse gist
- 50 g geconfijte sinaasappel optioneel
Voor de decoratie
- 1 ei
- amandelen
- gekonfijte sinaasappelschillen
- parelsuiker
- bloemsuiker
Wat moet je doen?
Poolish : avond voordien
- Doe de bloem, gist in een kom en meng tot je kruimels bekomt. Voeg dan de melk toe en meng tot alles goed is opgenomen. Dek af en laat 1 uur rusten. Zet het dan in de ijskast voor een nachtje.
Gearomatiseerde melk: avond voordien
- Doe de melk in een pan met de sinaasappelzeste en kaneel en warm lichtjes op. Zet het vuur af en laat ook een nachtje rusten.
Roscon
- Haal een uur vooraf het gefermenteerde deeg uit de ijskast.
- Doe in een grote kom het gefermenteerde deeg, de bloem, vanille, zout, melk, rum, honing, gist, zeste en 2 eieren. Kneed goed tot alles goed is gemengd. (het blijft een kleverig deeg)
- Laat het 5 minuten rusten en voeg dan de suiker in 3x toe. Meng het deeg telkens goed tot de suiker is opgenomen. Laat opnieuw 5 minuten rusten.
- Kneed opnieuw een paar minuten en voeg dan de koude boter toe in blokjes. Kneed goed en laat opnieuw 5 minuten rusten.
- Doe indien gewenst nu ook de gekonfijte sinaasappel erbij en kneed opnieuw nog 5 minuten.
- Laat het deeg nu enkele uren rusten op kamertemperatuur onder een plastiek.
- Olie lichtjes het werkoppervlak in en haal het deeg uit de kom. Bol het deeg op en laat opnieuw 15 minuten rusten.
- Nu gaan we de krans vormen. Doe een beetje olie op je handen en maak met je vingers een gat in het midden van de bol. Maak het gat steeds groter tot je een mooie kransvorm hebt.
- Laat nogmaals 2,5 uur tot 3 uur rusten en rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doreer de krans voorzichtig met het losgeklopte ei en decoreer verder met amandelen, gekonfijte sinaasappel, …
- Zet de krans in de oven en bak ongeveer 30 minuten. Kijk na 15 minuten of de krans niet te bruin wordt , dek anders af met aliminiumfolie.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.

Één reactie Voeg uw reactie toe