Het zijn de Moren die de amandelen naar Spanje hebben gebracht en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit de Spaanse keuken.
Er wordt mee gebakken (bijvoorbeeld de tarta de Santiago), gekookt en als snack gegeten, …
Wist je trouwens dat amandelen geen noten zijn maar pitten? Deze en meer weetjes kom je te weten samen met een lekker recept voor gehaktballetjes.

Soorten en bloesem
In januari kan je volop genieten van de bijzonder mooie amandelbloesem. Het duurt echter nog tot september vooraleer we de amandelen kunnen oogsten.

Er zijn ongeveer 200 soorten amandelen. Afhankelijk van het ras zijn ze meer of minder geschikt om te verwerken in zoete gerechten of in hartige. De ene zijn vetter de ander brosser, …
Het merendeel wordt geteeld in gebieden zoals Tarragona, Lleida, …
De meest gekende uit de streek van Malaga is de Marcona. Deze soort wordt bijzonder gewaardeerd voor zijn smaak en grootte en is het meest geschikt om te verwerken in gebak en niet te vergeten om turrón mee te maken.
Ze worden echter ook gegeten als aperitief. Hiervoor worden de amandelen gebakken en gezouten.
Ook de Guara kan je hier terugvinden. Deze is eigenlijk een amandelsoort die afkomstig is uit Californië. Het is een zoete, ronde en zachte amandel en bloeit wat later in het seizoen.
Enkele weetjes over amandelen
✔️ Wist je dat amandelen eigenlijk geen noten zijn maar pitten?
✔️Ze rijk zijn aan vitamine E, magnesium en foliumzuur.
✔️Een positieve invloed hebben op je weerstand
✔️ Ze een goede darmwerking bevorderen
✔️ Je snel een verzadigd gevoel geven en helpen je energieniveau op peil te houden.
✔️…en uiteraard ook heel lekker zijn
Je kan ze niet alleen in zoete gerechten verwerken maar ook in ,
– soep (ajo blanco)
– saus (gehaktballetjes in amandelsaus)
…

Van oogst tot verwerking
Het oogsten van de amandelen gebeurt hier nog niet machinaal maar is nog pure handenarbeid. Een net wordt onder de boom gelegd en de amandelen worden uit de boom geslagen met een stok.
Vooraleer we de geoogste amandelen kunnen verwerken in een gerecht moeten ze uiteraard nog worden gepeld.
✔️ De buitenste vrucht haal je er in principe redelijk eenvoudig af (als die er nog aanzit)
✔️ Daarna kan je ze kraken
✔️Als ze gekraakt zijn, hebben de pitten nog een bruin velletje.
Heerlijk en supergezond als tussendoortje.
✔️Wil je witte amandelen dan moet je ze nog eventjes blancheren,
zo gaat het velletjes er vanzelf af.
Hiervan kan je dan weer bijvoorbeeld amandelpoeder van maken om te bakken, of roosteren en zouten (zoute nootjes), …
Je kan gelukkig ook alles reeds verwerkt kopen.




Een heerlijk recept
Iedereen kent zeker de bekende frangipane taart en andere zoete lekkernijen.
Amandelen worden echter ook gebruikt in de hartige keuken.
Probeer daarom zeker eens deze gehaktballetjes in amandelsaus.
In de zomer maken we er een heerlijke ajo blanco mee , een koude knoflook-amandelsoep. Benieuwd? Blijf dan Donna Caramella zeker volgen.
Wat maak jij zoal klaar met amandelen? Laat het me weten in een reactie.



