Gehaktballetjes… iedereen is er toch gek op niet? In de pasta, in tomatensaus,…
In Spanje is deze versie met amandelsaus ook zeer populair. Als tapa een heerlijk hapje, maar ik eet ze ook graag als maaltijd met wat extra rijst voor erbij en een frisse salade.
Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Maak eventueel een dubbele portie, zo heb je er steeds in huis… ze vliegen namelijk de deur uit.

Wie Spanje zegt, zegt olijfbomen, maar ook amandelbomen zijn er talrijk aanwezig.
Ze beginnen te bloeien vanaf februari, echt prachtig om te zien.
Amandelen en amandelpoeder wordt enorm veel gebruikt in de patisserie: het is dan ook de basis van marsepein, frangipane, macarons, …
Niet verwonderlijk dat Spanje de 3de grootste producent is. 98% worden gepeld verkocht. Maar dan kan je nog kiezen, met een vliesje of geblancheerd.
Maar amandelen kan je dus ook in hartige gerechten te gebruiken. En deze gehaktballetjes met amandelsaus is een klassiek tapa gerechtje.

Albondigas con salsa de almendras
Materiaal
- Hakker, of foodprocessor
Wat heb je nodig?
Gehaktballetjes
- 450à 500 g gehakt (kalf-varken)
- 1 ei
- 40 g oud brood ik gebruik zelf panko
- 1 ajuin
- 1 teentje look
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- ½ theelepel nootmuskaat
- peper en zout
- bloem of maizena
- olijfolie om in te bakken
Amandelsaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 25 g brood in blokjes
- 120 g amandelen (gepeld)
- 2 teentjes knoflook
- 150 ml witte wijn (droog)
- 425 ml groentenbouillon
- peterselie voor de afwerking
- peper en zout
Wat moet je doen?
De balletjes
- Meng het gehakt met de panko, ei, gehakte ui, knoflook, peterselie, nootmuskaat. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Maak er balletjes van. (ik maak die van mij ongeveer van 25 g)
- Rol ze door de bloem of maizena
- Verwarm de olijfolie in een pan en bak ze tot ze mooi gekleurd zijn aan iedere zijde.
- Haal ze uit de pan.
Saus
- Verwarm opnieuw een beetje olijfolie in de pan en bak de broodblokjes samen met de amandelen tot ze gekleurd zijn.
- Voeg de knoflook toe en bak nog kort mee.
- Voeg de wijn toe en laat ongeveer 2 minuten koken om de alcohol te laten verdampen.
- Zet opzij en laat afkoelen.
- Als de amandelen zijn afgekoeld, mix ze in een hakker of foodprocessor en doe opnieuw in de pan. Voeg de bouillon erbij en meng goed. Breng opnieuw aan de kook.
- Doe de gehaktballetjes er ook bij en laat even samen doorwarmen tot de balletjes gaar zijn. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Werk af met gehakte peterselie.
4 reacties Voeg uw reactie toe