Varkenshaasje, dat is een delicaat stukje varkensvlees. Het is het meest malse stukje van op de rug van het varken. Zeer geliefd dus.
Maar hoe hou je het zo mals? Sinds ik het boek “Vlees, Slow cooking” heb, maak ik het eigenlijk altijd in de oven klaar op lage temperatuur. Resultaat? Een heerlijk zacht stukje vlees.

Nu hoor ik jullie denken: koffiezout? Ja, inderdaad. Koffiebonen worden samen met grof zout fijngemalen. Het resultaat is een subtiele koffiesmaak, dat wonderwel goed combineert met het varkenshaasje en ham.
Ideaal om voor te schotelen… aan papa op vaderdag bijvoorbeeld.
Serveer het bijvoorbeeld met een hasselback aardappeltje en boontjes.
Ook zeer lekker is een gevuld varkenshaasje.

Dit recept komt uit :
Vlees, Slow cooking,
Auteur Annemarie Wideisen.
9789461888853 februari 2017 Hardcover 208 pagina’s

Varkenshaasje in koffiezout en ham
Materiaal
- Oven
Wat heb je nodig?
- 8 g koffiebonen
- 1 tl grof zeezout
- 4 takjes tijm
- 1 varkenshaas
- 4 grote of 8 kleinere plakken ham
- 1 el boter
Wat moet je doen?
- Zet een schaal in de oven en verwarm de oven voor op 80°C.
- Wrijf de koffiebonen samen met het zout fijn in een vijzel. Pluk de tijmblaadjes, hak ze fijn en meng ze door het zoutmengsel.
- Sla het dunne einde van de varkenshaas om en rol het door het koffiezout.
- Wikkel de ham errond en maak vast met keukentouw.
- Verhit de boter in een pan en bak het varkenshaasje rondom rond aan.
- Haal uit de pan, en leg het varkenshaasje in de ovenschaal.
- Laat 60 à 65 minuten garen.
- Zet de oven vlak voor het einde naar 230°C en verwarm het vlees nog 5 à 6 minuten bij de oplopende temperatuur.
Varkenshaasje in koffiezout en ham.lekker gerechtje. Gaar je deze op 80 graden oventemperatuur? Groetjes Ronny
Dat klopt Ronny, op 80° en dan de laatste minuten verhogen. Smakelijk.