Gekonfijte eendenbout, lekker feestgerecht

Niet iedereen heeft een groot familie kerstfeest of uitbundig oudjaar, en dus kan je gerust eens gekonfijte eendenbout maken voor een intiem dinertje.
Nu zal je denken dat dit zeer ingewikkeld is, maar integendeel. Het enige wat je nodig hebt is tijd. Start dus zeker tijdig met de voorbereiding.

Gekonfijte eendenbout

Als je een slowcooker of multicooker hebt is dit een moment om hem uit de kast te halen. Heb je dit niet, dan is een grote pot of pan ook zeker goed. Begin 32 uur vooraf. De bouten moeten eerst 24 uur marineren, en dan nog 8 uur garen.

Maar verder vraagt dit gerecht van gekonfijte eendenbout weinig. En dus kan je des te meer genieten.

Voorbeeld tijdschema:

dag 1 , om 11u marineren
dag 2, om 11u konfijten/garen
dag 2, om 19u grillen
dag 2, om 19u15 aan tafel.

Dit recept is gebaseerd op dat van Culinea.

Toch een grotere groep gasten?

Probeer dan eens:
Varkenshaasje in koffiezout en ham
of
Gevulde kipfilet met champignons

Gekonfijte eendenbout
varkenshaasje
kippakketjes
Gekonfijte eendenbout

Gekonfijte eendenbouten

Heerlijk voor een intiem kerstdiner
No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 dag
8 8 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
4 personen

Materiaal

  • Slowcooker, keukenthermometer

Wat heb je nodig?
  

  • 4 tamme eendenbouten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 tijm tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • versgemalen peper en zout
  • 1,5 l ganzenvet

Wat moet je doen?
 

  • Maak eerst de kruidenpasta om de eendbouten in te marineren.
    Rits de rozemarijn en de tijm van de steeltjes. Pel de knoflooktenen en hak ze met de kruiden tot een pasta. (voorbeeld in een vijzel of kleine hakker).
    Kruid de eendenbouten met zout en peper en wrijf ze dan in met de kruidenpasta.
  • Verpak de eendenbouten strak in huishoudfolie en laat ze minimaal 24 uur in de koelkast marineren.
  • Smelt in een diepe pan of slowcooker het ganzenvet en verwarm het vet tot 85˚C. Dit is heel eenvoudig in de slowcooker. Heb je dit niet controleer dan de temperatuur met een keukenthermometer. Leg de eendenbouten in het vet en gaar ongeveer zes tot 8 uur.
    Als je geen slowcooker hebt, zet de pan dan op het laagste vuur of in de oven en controleer regelmatig de temperatuur. Gaar de bouten zolang tot het vlees van het bot valt.
  • Haal de pan uit de oven of van het vuur en de eendenbouten uit het vet.
  • Verwarm de grill in de oven voor op 200˚C.
  • Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en leg hierop de eendenbouten met de velkant naar boven. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en grill de bouten in 10-15 minuten tot het vel mooi krokant is.
  • Let wel op dat ze niet aanbranden.
Trefwoord eend
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie
Smakelijk

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.