Macarons de Paris: dat bijzondere koekje.

Macarons … dat bijzondere luchtige koekje. Wie kent ze niet.  Een heerlijke versnapering voor bij de koffie of na een feestmaaltijd. Ook een leuk om cadeau te geven aan bijvoorbeeld de gastvrouw.
Ik gebruik voornamelijk het recept van Lindsay van My Love for Macarons.  En ik mag haar basisrecept hier met jullie delen.

Lindsay maakt ze zelf in allerlei leuke vormen, neem zeker eens een kijkje op haar website en laat je vooral inspireren. 
Wij houden het vandaag iets soberder met deze chocoladevariant met ganache. 

macarons
Smakelijk

Macarons

Dat heerlijke bijzondere luchtige koekje met zachte vulling. 
Maaltijd Dessert
Keuken Frans
Keyword macaron
Rusttijd 30 minutes
Aantal 18 gevulde macarons
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 53 g eiwit
  • 53 g fijne suiker
  • 63 g bloemsuiker gewicht na zeven
  • 69 g amandelpoeder gewicht na zeven
  • 1 kl cacaopoeder voor de chocoladeversie

Voor de ganache

  • 75 g pure chocolade
  • 75 g volle room
  • 1 kl honing
  • een klein snufje zout

Wat moet je doen?

  • Zeef het amandelpoeder en de bloemsuiker. (zelf mix ik het poeder en bloemsuiker niet vooraf in een blender, maar je kan dit doen, let er dan wel op dat je dit niet te lang doet). Voor de chocoladeversie zeef je ook het cacaopoeder erbij. 
  • Klop het eiwit lichtjes op. Voeg dan pas de fijne kristalsuiker toe en klop tot het eiwit goed stijf is en mooi blinkt. Doe dit bij voorkeur In een roestvrijstalen kom, vetvrij gemaakt met wat citroensap of azijn. 
  • Als je de macaron een kleurtje wil geven, voeg je nu de kleurstof (in gelvorm) eraan toe. 
  • Doe vervolgens het suiker-amandelmengsel bij het eiwit en meng alles met een rubberen spatel. Zodra het suiker-amandelmengsel goed is opgenomen ga je macaroneren.
  • Maak hiervoor wrijvende bewegingen vanuit het midden naar de rand van de kom. Het mengsel zal beginnen glanzen. 
  • Spatel wat mengsel op de spatel: het is klaar als het in linten van de spatel naar beneden valt. 
  • Doe het mengsel in een spuitzakje met een spuitmondje nummer 10 (van 1 cm). 
  • Spuit gelijkmatige rondjes op een bakpapier. 
  • En nu komt het belangrijkste: laat de macarons drogen. Ze mogen niet meer kleven. Ik laat ze ongeveer 30 minuutjes staan. Intussen verwarm ik de oven voor op 140°C.
  • Zodra de macarons niet meer kleven, gaan ze de oven in. Bij mij duurt dit ongeveer 14 minuten. (na 7 minuten draai ik ze). Iedere oven is echter anders. De macarons zijn klaar als ze niet meer wiebelen op hun voetjes als je ze aanraakt. 
  • Haal ze uit de oven en verwijder ze samen met het bakpapier van de bakplaat. Ik leg ze op een blauwe harde steen zodat ze sneller afkoelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld, kan je ze voorzicht van het bakpapier halen.

Voor de ganachevulling

  • Verwarm de room in een potje op het vuur samen met de honing. Giet dit mengsel over de chocolade en meng goed. Laat afkoelen. 
  • Doe de vulling in een spuitzak en spuit dopje op 1 macaron, duw de andere zijde ertegenaan.

Wie zelf echter andere  smaken wil maken: Lindsay heeft ook een leuk boekje geschreven: 
Hippe macarons” ISBN 9789401407700, uitgegeven bij Lannoo. Of volg gewoon een workshop bij Lindsay zelf.

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.