Wie kent er niet de klassieke frangipane taart? Ja die met bladerdeeg en abrikozenconfituur. Maar waarom eens niet variëren?
Deze heerlijke frangipane taart maken we met een eenvoudig amandel-boterdeeg en pruimenconfituur. Een lekker alternatief voor de klassieke frangipane taart en al even gemakkelijk te maken.

We kunnen er niet omheen. De herfst is in aantocht. De dagen worden korter, kouder, …
Na een heerlijke herfstwandeling smaakt een lekker stukje taart echter eens zo goed.
De herfst betekent hier in Zuid-Spanje ook de start van de amandeloogst.
De landbouwers kloppen de amandelen uit de boom met een stok. Op meer toegankelijke plekken doen ze dit met een “boomschudder”.
Amandelen worden in Spanje trouwens niet alleen in zoete gerechten verwerkt zoals de
Probeer bijvoorbeeld ook eens de gehaktballetjes in amandelsaus , salsa romesco of de populaire ajo blanco (een koude amandelsoep).
Wij kennen dan weer de populaire en typische taartjes met abrikozenconfituur en wit glazuur.

Het is echter even leuk om te variëren. Gebruik eens andere confituur en/of vruchten: sinaasappel, pruimen, peren, kersen…
Amandelboterdeeg is trouwens ook heel eenvoudig zelf te maken. Net als met bladerdeeg kan er trouwens ook heerlijke kleine taartje mee maken. Aan jou de keuze.
En nu maar eerst even gaan wandelen?

Enkele andere ideetjes
Frangipanetaart
Materiaal
- bakvorm Ø28 cm
- Oven
Wat heb je nodig?
Amandelboterdeeg
- 250 g bloem
- 30 g amandelpoeder
- 150 g zachte boter
- 90 g suiker
- 1 ei
- snufje zout
- vanille
Frangipanne
- 200 g zachte boter
- 400 g amandelbroyage = 200 g bloemsuiker + 200 amandelpoeder
- 200 g eieren (is ongeveer 4 medium eieren)
- 120 g bloem
Andere
- enkele eetlepels confituur (abrikozen, vijgen, kersen, …)
Afwerking
- abrikozenjam of afdekgelei abrikoos
- wit glazuur (of meng 250 gpoedersuiker met 3 eetlepels warm water)
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 190°C
Amandelboterdeeg
- Meng de bloem met het amandelpoeder. Doe de bloem op het werkblad en maak een cirkel in het midden en doe er de boter, suiker, ei en vanille in.
- Vermeng alles kort tot een samenhangend deeg. (dit kan ook in de keukenmachine met de platte menghaak)
- Wikkel in folie en leg 30 minuten in de ijskast.
Frangipane
- Maak intussen de frangipane.Begin met de boter heel mals te maken (crèmen), tot ze de structuur heeft van mayonaise.Voeg dan afwisselen de eieren en broyage toe, en blijf goed mengen.
- Spatel er als laatste de gezeefde bloem bij tot een mooi glad deeg.
Taartje opbouwen
- Rol het amandelboterdeeg uit.
- Leg het deeg in een beboterde taartvorm (of bekleed met bakpapier) en druk de zijkanten goed aan. Snij het overhangende deeg af. (bewaar het deeg)
- Prik enkele keren met een vork op de bodem, bestrooi lichtjes met bloem.
- Strijk een dun! laagje confituur over de bodem. Vul de taartvorm met de frangipane. (met behulp van een spuitzak of corn) en strijk glad.
- Rol het overgebleven deeg uit en snij er repen van. Versier de bovenkant met de repen deeg . (optioneel)
- Zet de taart in het midden in de voorverwarmde oven en bak de taart ongeveer 45 minuten. (als ze te bruin wordt, dek af met aluminiumfolie)
- Abrikoteer de taart met de afdekgelei (verwarm hiervoor de gelei met een beetje water) en werk af met wit glazuur.
2 reacties Voeg uw reactie toe