Kroketjes, wie is er niet dol op? Je kan ze in alle vormen en smaken maken. Kaaskroketjes, garnaalkroketjes, hamkroketjes, … you name it. Ze zijn altijd heerlijk! Probeer dus zeker eens deze chorizo kroketjes. Je kan kiezen voor de pittige of zachte variant…

Om kroketjes te maken heb je eigenlijk helemaal niet veel nodig. De basis is altijd een stevige roux, van melk of bouillon of een combinatie hiervan, samen met boter en bloem.
Daar kan je dan verder alles aan toevoegen dat je wil. Bijvoorbeeld Spinazie/feta of ham/kaas, … Het is een ideale manier om wat restjes in te verwerken.
Hier hebben we gekozen voor chorizo kroketjes. Je kan kiezen tussen de pikante chorizo, of de “dulce” variant.

Het liefste eet ik deze kroketjes met een heerlijke frisse groene salade erbij.
Als je ze kleiner maakt dan kan je ze ook perfect gebruiken als aperitiefhapje.
Kroketjes kunnen ook goed worden ingevroren zodat je steeds een voorraadje hebt. Zelf laat ik ze dan wel nadien ontdooien vooraleer ik ze frituur. Zo voorkom je dat de buitenkant al veel te bruin is en de binnenkant nog bevroren. Maar misschien ligt dat aan mijn (on)kunde.
Ook heerlijk als afwisseling zijn deze Spaanse ham-kaas kroketjes en uiteraard onze Belgische garnaalkroketjes.

Chorizokroketjes
Materiaal
- friteuse
- Schaal, ongeveer 22cmx14cm (of gelijkaardig)
Wat heb je nodig?
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 375 ml melk (of bouillon of mix van beide)
- 1 sjallot, fijngehakt
- 100 g chorizoworst in kleine blokjes (brunoise)
- 2 el gehakte peterselie
Paneren
- 2 eieren, losgeklopt
- 50 g bloem (eventueel meer)
- 200 g paneermeel of panko (eventueel meer)
Frituren
- frituurolie
Wat moet je doen?
De roux
- Begin met het maken van de roux.
- Smelt hiervoor de boter in een kookpot op laag vuur tot ze een beetje bruist. (laat ze echter niet bruinen)
- Voeg de fijngehakte sjalot toe en laat eventjes garen.
- Voeg dan de bloem toe en roer goed door. Laat het mengsel "drogen" tot het mengsel een beetje naar koekjes begint te ruiken.
- Voeg nu de koude vloeistof toe en blijf stevig roeren om klonters te vermijden. Laat eventjes doorkoken zodat de bloemsmaak zeker is verdwenen.
- Aan deze basisroux voegen we nu de chorizostukjes toe en de gehakte peterselie. Door de warmte van de roux zullen stukjes chorizo al een beetje garen.
- Laat de roux een nachtje afkoelen.
De kroketjesmaken
- Doe de bloem, losgeklopt ei en paneermeel in aparte kommetjes of schaaltjes.
- Vorm kroketjes van de roux: je kan kiezen voor balletjes, rechthoekjes, …
- Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het paneermeel. Kijk goed dat alle zijden zijn bedekt.
- Leg ze even opzij tot je ze gaat frituren. (of je kan ze nu ook invriezen)
Frituren
- Verwarm olie in een friteuse of frituurpan tot 170°C.
- Frituur de kroketjes met enkele gelijktijdig goudbruin. Herhaal dit met de overige kroketjes.