Couscoussalade met feta: een heerlijke lunch

Een lekkere gezonde salade hoeft niet altijd enkel uit groenten te bestaan. Het kan ook op basis van rijst, pasta of zoals hier couscous. Deze couscoussalade is niet alleen perfect als bijgerecht maar ook als (meeneem)lunch.

couscoussalade

Ben je je dagelijkse lunch van brood even beu. Toe aan wat verandering. Wel dan is deze couscoussalade de oplossing. Want deze couscoussalade is niet alleen een lekker bijgerecht, maar ook bijvoorbeeld een perfecte lunch om mee te nemen. Je kan er eventueel nog extra kipstukjes, garnaaltjes, enz. aan toevoegen voor een volledige maaltijd.

Couscous is snel klaar, vraagt niet veel werk en je kan er alle kanten mee uit. Varieer dus gerust op de basis.

Als je het echt professioneel wil aanpakken dan heb je een couscous stomer nodig. Hier dekken we hem af en maken hem nadien luchtig met een vork.

Deze salade kan je trouwens ook perfect met bulgur maken. Bulgur smaakt iets nootachtiger en heeft een grovere korrel. Aan jou de keuze dus.

In deze salade verwerken we geroosterde tomaatjes, gebakken ui en feta. Een combinatie van zoet en zout. De tomaatjes en kruiden zorgen naast smaak ook voor extra kleur want het oog wilt uiteraard ook wat.

Liever toch een pasta salade? Dan moet je zeker eens deze pastasalade met boontjes en avocado proberen.

Smakelijk
couscoussalade

Couscoussalade met feta

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Bijgerecht, Licht hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraans
Porties 4

Materiaal

  • pan
  • grote kom
  • serveerschaal

Wat heb je nodig?
  

Couscous (de basis)

  • 250 g couscous
  • 30 ml olijfolie
  • 1 tl ras el hanout
  • 400 ml kokend water

In de couscous

  • 60 ml olie
  • 250 g kerstomaatjes
  • 2 uien, in fijne schijfjes
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl komijnzaad (geroosterd)
  • 30 g rozijnen of krenten (of eventueel gedroogde veenbessen)
  • 1 tl citroenzeste (of meer naar smaak)
  • 1 el citroensap (of meer naar smaak)
  • muntblaadjes fijngehakt
  • koriander, fijngehakt (of platte peterselie)
  • 150 g feta in blokjes

Wat moet je doen?
 

Couscous basis

  • Doe de couscous in een middelgrote kom en voeg er 2 eetlepels olijfolie aan toe, samen met 1 tl ras el hanout, 1/2 tl zout en voldoende peper van de molen.
    Voeg dan het kokende water toe en dek de kom af met folie.
    Laat 20 minuutjes rusten.
  • Haal na 20 minuutjes de folie eraf en maak de couscous luchtig met een vork. Laat verder afkoelen.

De tomaatjes

  • Verwarm intussen 1 eetlepel olie in een pan en voeg de kerstomaatjes toe. Bak de tomaatjes al roerend ongeveer 3 tot 5 minuutjes tot ze een beetje bruin zien en open gaan springen.
  • Haal de tomaatjes uit de pan en zet even opzij.

De ui

  • Doe in dezelfde pan opnieuw 3 eetlepels olie. Zodra de olie warm is voeg je de ui toe samen met 1 tl ras el hanout en een snufje zout.
  • Bak de ui al roerend mooi goudbruin en zacht.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de rozijnen erdoor.
  • Laat afkoelen

Afwerking

  • Doe de afgekoelde couscous in een grote kom en roer er de gebakken ui met rozijnen door.
  • Voeg het geroosterde komijnzaad toe, de gehakte kruiden (koriander en munt), de citroenzeste, citroensap, eventueel extra zout en peper.
  • Meng alles voorzichtig door elkaar.
  • Doe om te serveren alles in een mooie schaal of kom en werk af met de gegrilde tomaatjes en fetablokjes.
Trefwoord couscous, feta, kerstomaatjes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.