Garnaalkroketjes

Garnaalkroketjes

Garnaalkroketjes maken, dat vraagt tijd…

Dus een avondje garnalen pellen moet je er voor overhebben.

Maar alleen al omdat je weet hoeveel liefde je er in hebt gestoken, smaken ze nog 100x beter.

garnaalkroketjes

Garnalen kan je het hele jaar door kopen, maar ze zijn op hun best en in seizoen van augustus tem december. En dat is het ideale moment om deze garnaalkroketjes te maken.

Smakelijk
garnaalkroketjes

Garnaalkroketjes

No ratings yet
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 1 dag
Gang Hapjes, Licht hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
16 kroketten

Wat heb je nodig?
  

  • 700 g ongepelde grijze garnalen of 250 g gepelde
  • 200 g boter
  • 250 g bloem
  • 5 dl garnalenfond zie stap 2
  • 50 g gryerekaas of andere naar keuze
  • 1 – 2 kl tomatenpuree
  • 3 eidooiers (bewaar het eiwit om de kroketten te paneren)
  • ½ citroen
  • nootmuskaat
  • peper

Voor de fond

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 glas droge witte wijn
  • koppen en staarten van de garnalen

Paneren

  • bloem
  • paneermeel
  • 3 eiwitten (eventueel extra)

Wat moet je doen?
 

De fond

  • Pel de garnalen en hou de koppen en pantsers apart voor de fond.
    koppen en staarten van de garnalen
  • Snipper de ui en stoof hem aan in olijfolie of boter
    1 ui, olijfolie
  • Doe er de garnaalresten bij en blus met de wijn.
    1 glas droge witte wijn, koppen en staarten van de garnalen
  • Vul aan met water tot alles onderstaat.
  • Laat 40 minuutjes zachtjes koken.
  • Zeef de fond en hou 1/2 l apart (vries de rest in-dat kan je de volgende keer gebruiken als je eens geen zin hebt om garnalen te pellen)

De kroketten

  • We starten op basis van en roux. Zie ook "hoe maak ik bechamel"
    200 g boter
  • Smelt de boter en doe de bloem erbij. Roer goed en laat even opdrogen tot het naar "koekjes" begint te ruiken.
    250 g bloem
  • Doe er al roerend de garnalenbouillon en de tomatenpuree bij. Laat even indikken en haal van het vuur.
    5 dl garnalenfond, 1 – 2 kl tomatenpuree
  • Roer er de 3 eierdooiers door en het sap van een 1/2 citroen.
    1/2 citroen, 3 eidooiers (bewaar het eiwit om de kroketten te paneren)
  • Vermeng de kaas en de gepelde garnalen erdoor.
    700 g ongepelde grijze garnalen, 50 g gryerekaas of andere naar keuze
  • Kruid naar smaak met peper, nootmuskaat en zout en eventueel extra citroensap.
    nootmuskaat, peper
  • Strijk 2 cm (dikte) uit op een met plasticfolie bedekte schaal en laat een nachtje rusten in de ijskast.
  • Snij de garnalenpasta in vierkantjes , rechthoekjes of steek er rondjes uit.
  • Wentel de kroketten eerst door bloem dan door losgeklopt eiwit en tot slot door paneermeel of Panko.
    bloem, paneermeel, 3 eiwitten
  • Bak de garnaalkroketten 3- 4 minuten 3 à 4 minuten op 180 °C in de friteuse (maximaal 4 tegelijk).
  • Serveer ze met gefrituurde peterselie, een partje citroen en wat sla.
  • Uiteraard kan je ze ook invriezen…zo heb je toch altijd home-made garnaalkroketjes in huis.
Trefwoord gamba, garnalen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Caroline Brouwer schreef:

    Oh, wat lekker, ik krijg er meteen trek in!

  2. Ik dus ook 😉 Ben er echt gek op!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.