Pruimentaartjes, traditie met Aswoensdag

Een heerlijk traditioneel gebakje: pruimentaartjes. In Antwerpen eet iedereen een lekker pruimentaartje op Aswoensdag. Niemand die exact de geschiedenis hiervan kent, maar lekker zijn ze wel. En dat is het belangrijkste 🙂

pruimentaartjes

Tradities zijn er om te koesteren niet waar? Zeker als er iets lekkers te snoepen valt zijn wel er als de kippen bij.

Aswoensdag valt altijd op de eerste woensdag na Carnaval. Dit jaar dus op woensdag 2 maart 2022.

Het is ook de eerste dag van de vastentijd die 40 dagen duurt tot en met Pasen.

Hoewel Aswoensdag een dag is van boetedoening en waarop de gelovigen een kruisje van as op het voorhoofd krijgen getekend, is dit minder en minder gangbaar. Maar een taartje eten daarentegen… tja… Wie kan daar aan weerstaan.

In Antwerpen is het namelijk traditie om dan pruimentaartjes te eten. Een traditie die we graag verderzetten.

De bakkers verkopen taartjes voor 1 of meerdere personen en zijn gemaakt van een kruimeldeeg.

Ze zijn gevuld met een zoete puree van gedroogde pruimen, de zogenaamde corin, bekendste is deze van het merk Materne, maar uiteraard kan je er ook van een ander merk kopen.

Heb je geen pruimenmoes, maar pruimenconfituur dan is deze frangipanetaart met pruimenconfituur ook heel lekker.

Smakelijk
pruimentaartje

Pruimentaartje

No ratings yet
Gang Dessert
Keuken Belgisch
9 taartjes

Materiaal

  • kleine taartvormpjes, 9 stuks

Wat heb je nodig?
  

Deeg

  • 125 g boter (kamertemperatuur)
  • 100 g bloemsuiker (poedersuiker)
  • 75 g eieren ( is ongeveer 1 groot ei of 1,5 medium ei)
  • 32 g broyage (= 16 g amandelpoeder + 16 g poedersuiker)
  • 280 g bloem (gezeefd)
  • 2,5 g bakpoeder
  • 5 g kaneel
  • snufje zout, vanille

Vulling

  • pruimenmoes (reken op 50 à 60 g per taartje)

Wat moet je doen?
 

  • Meng in een kom eerst de boter samen met de suiker tot deze goed is vermengd.
  • Voeg er dan het ei aan toe en meng opnieuw goed.
  • Doe de broyage erbij samen met de kaneel (+ snufje zout en vanille), gevolgd door de bloem en bakpoeder.
  • Kneed alles tot een samenhangend deeg en leg het een uurtje in de koelkast.
  • Rol nadien het deeg uit op 4 mm dikte en fonceer de vormpjes met het deeg. (deeg in de vormpjes doen, goed aandrukken en de randen afdrukken met de handpalmen)
  • Vul de taartjes voor 2/3 met de pruimenmoes.
  • Maak met de rest van het deeg bandjes deeg en leg ze op de pruimenmoes.
  • Doreer ze met ei en bak de taartjes ongeveer 20 minuten op 200°C tot ze goudbruin zien.
  • Abricoteer eventueel nog de deegreepjes.
Trefwoord lintzers, pruimenmoes
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.