Deze eenvoudig hartige ricottataartjes zijn haalbaar voor iedereen. Met enkele ingrediënten maak je dit super lunch- of voorgerechtje.

Ricotta is een veelzijdig product dat je zowel zoet als hartig kan gebruiken. In gebak, in pasta, … de mogelijkheden zijn eindeloos.
Deze zachte Italiaanse “kaas” heeft een milde smaak, bevat weinig vet en is bovendien ook zoutarm.
We noemen ricotta gemakshalve kaas, maar eigenlijk wordt hij gemaakt van een bijproduct, namelijk de wei.
Stilaan tellen we ook af naar Pasen. Assewoensdag is voorbij en nu zijn we nog in de vasten (nu ja hier eigenlijk niet hoor) maar dat wil niet zeggen dat niet al mogen vooruitkijken.
Deze heel eenvoudig te maken taartjes staan alvast perfect op bijvoorbeeld een paasbrunch of als als een voorgerechtje, …
Werk de taartjes af met gegrilde paprika of zoals hier met gegrilde tomaatjes en een beetje rucola of kiemgroenten. Het taartje zelf is een blanco canvas dus laat je vooral inspireren met wat je nog in je koelkast hebt.
Ook lekker op de brunchtafel zijn deze bijvoorbeeld deze zachte volkoren wortelbroodjes of toch liever deze zoete hot cross buns?

Ricotta taartjes
Materiaal
- 4 taartvormpjes Ø10 cm met losse bodem
Wat heb je nodig?
Taartjes
- 40 g broodkruim of paneermeel
- 400 g ricotta
- 60 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
Topping
- 175 g kerstomaatjes
- 60 g rucola of andere slasoort
- 1,5 el olijfolie
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 0,5 tl komijnzaad
- citroenzeste van 1 citroen
- enkele takjes tijm en oregano
Afwerking
- rucola
- olijfolie
- balsamicocrème
Wat moet je doen?
Taartjes
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet de 4 taartvormpjes licht in en bestrooi ze met het broodkruim. Schud het overtollige broodkruim in een kom.40 g broodkruim of paneermeel
- Doe de ricotta, parmezaan en knoflook de kom met het broodkruim en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.400 g ricotta, 60 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 teentje knoflook
- Duw het mengsel in de voorbereide taartvormpjes.
- Zet de vormpjes op een bakplaat en bak ze 20 à 30 minuten of tot ze gerezen en goudbruin zijn.
Kerstomaatjes
- Meng de kerstomaatjes in een kom met de olijfolie, komijn, knoflook, tijm, oregano en citroenzeste175 g kerstomaatjes, 1,5 el olijfolie, 1 teentje knoflook (geperst), 0,5 tl komijnzaad, citroenzeste van 1 citroen, enkele takjes tijm en oregano
- Doe ze in een gepast ovenschaaltje en bak ze mee met de taartjes.
Afwerking
- Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en leg ze op een bord.
- Verdeel de tomaatjes over de taartjes en leg de rucola er bovenop.175 g kerstomaatjes, 60 g rucola of andere slasoort
- Werk af met extra olijfolie en de balsamicocreme