Foodswap Pasen en recept Volkoren wortelbroodjes

Mijn pakketje is spijtig genoeg met vertraging toegekomen bij Andrea van 4PURE.nl .
Een paasbrunch was dus niet meer aan de orde. Jammer natuurlijk.
De volgende keer maak ik er gewoon een weekendje Nederland van, en doe het naar de Nederlandse post. Het lijkt wel of het de hele wereld eerst rond moet, terwijl het toch een buurland is.

Gezien je nooit vooraf weet bij wie het pakketje toekomt, denk ik toch dat het bij 4 Pure past. (H)eerlijk homemade: Homemade Nutella, frittata, cakepops in een paaskleedje (Bunny Tails),…
Het meest verrassend vond ik zelf de smakelijke wortelbroodjes… inderdaad brood met stukjes wortel erin.
  
Wat heb je nodig?
Voor 2 kleine broden of 10-12 kleine broodjes
Je moet hier een dag vooraf mee beginnen.
250 gr wortelen

Sponge:
175 gram volkorenmeel
180 gram lauwwarm water
1/4 t.l. droge gist

Deeg:
385-420 gram volkorenmeel
250 gram wortelpuree
1 t.l. droge gist
1.1/2 t.l. broodzout
60 gram water
2 e.l. lijnzaad

+ een beetje extra
Wat moet je doen?

Sponge:
Begin 12-16 uur van te voren met het maken van de sponge. Meng hiervoor alle ingrediënten voor ‘sponge’ met een houten lepel. Dek de kom af en laat het fermenteren. Dit kan perfect de avond vooraf.

Je kan dan ook reeds de wortelpuree maken: schil de wortels, snij ze in blokjes en kook ze gaar in net genoeg water. Laat goed uitlekken en afkoelen. Prak ze fijn met een vork.

Deeg:
Plaats de sponge in de kom van de standmixer. Voeg de wortelpuree, water, zout en gist toe. Mix met de platte klopper op de laagste stand het geheel tot een glad beslag. Voeg het lijnzaad toe. Voeg de helft van het volkorenmeel toe en mix tot een glad deeg. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak. Voeg langzaam, lepel voor lepel, net zoveel van het volkorenmeel toe tot het deeg de zijkanten van de kom loslaat maar iets blijft plakken aan de bodem. Kneed (KitchenAid stand 2) het geheel in circa 8 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in 90 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het door. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Bol de stukken op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
Je kan hier ook bolletjes of broodjes van maken: weeg dan ongeveer 80 gr af per broodje.

Dek het brood af met ingevet cellofaan en laat het 60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Plaats gelijkertijd op de onderste richel of bodem van de oven een braadslee. (ik gebruik een kleine van Ikea)

Verwijder de folie van het brood en besprenkel  met wat lijnzaad. Snijd de bollen in met een scherp mes.

Plaats de bakplaat in de oven en giet een kopje water in de braadslee om zo stoom te creëren. Sluit de oven en bak de broden in 30 minuten gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat de broden afkoelen op een rooster.

 Het recept is afgeleid van het pompoenbrood van Koekje van eigen deeg.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. 4pure schreef:

    Hoi Anke, ik ga het nogmaals maken naar jouw recept! Dan heb ik toch weer een beetje het Paasgevoel! Het recept ziet er heerlijk uit en lijkt me niet moeilijk. In ieder geval erg origineel! O ja, waar heb je die geweldig leuke bakjes vandaan die om het brood zaten?

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.