Pampushka, ofwel knoflookbrood uit Oekraïne… ja niet toevallig uiteraard uit Oekraïne….
Dit brood zag ik voorbij komen op het Instagram account van Nigella Lawson. Het was een gastblog uit het verleden dat ineens opnieuw actueel is.

De gastblog was van Olia Hercules, uit het kookboek Mamushka, Recipes From Ukraine & Beyond.
De Oekraïense keuken is voor mij totaal onbekend. Borsjtsj, ja dat ken ik. De bietensoep die wel gekend is bij iedereen. En ook Kip Kiev is zeker geen onbekende, maar ik wou ook wel eens andere recepten leren kennen.
Ik heb intussen een E-book (Kindle versie) van dit boek aangeschaft voor een kleine euro via Amazon.es , dit is ook via Bol.com beschikbaar, dus kijk er zeker eens naar.
Hoewel ik liever een “papieren”kookboek vastheb, zijn e-books goedkoper en nemen ze uiteraard veel minder plaats in. Dus ja intussen heb ik enkele e-books voor enkele euro’s aangeschaft.
Maar terug naar de pampushka of knoflookbrood.
Het is echt een heel eenvoudig brood om te maken. Je moet er wel de avond voordien mee aan de slag om het voordeeg te maken. Maar verder is het echt heel eenvoudig.
Normaal wordt dit brood bij jawel die bekende soep “borsjtsj” gegeten, maar wij aten het ook bij de lunch. Het past trouwens ook perfect bij een BBQ, elke andere soep, …
Dus nu snel aan de slag en dan heb je morgen heerlijke broodjes.

Pampushka , knoflookbrood uit Oekraïne
Wat heb je nodig?
Voordeeg
- 200 g broodbloem
- 1 tl suiker
- 7 g gedroogde gist of 15 gram verse gist
- 225 ml water (lauwwarm)
Deeg
- 200 g bloem
- 8 g zout
Knoflook/peterselie olie
- 20 g geperste knoflook
- 1 handvol gehakte platte peterselie
- 1 snufje zout
- 3 el zonnebloemolie of olijfolie
Extra
- 1 losgeklopt ei
Wat moet je doen?
- Begin de avond tevoren met dit recept
Voordeeg
- Los de gist en suiker op in het water. Meng de bloem erdoor tot een glad mengsel. Dek het af en zet het een nacht in de koelkast.
Deeg
- Haal het voordeeg uit de koelkast en voeg er de bloem en zout aan toe. Kneed het verder op het aanrecht tot een glad deeg dat niet meer kleeft.
- Verdeel het deeg in 8 en vorm er 8 gelijke bolletjes van. Leg de bolletjes in "margrietvorm" in de ingevette bakvorm en laat het rijzen op een warme plaats tot de bolletjes dubbel zo groot zijn. (de tijd is afhankelijk van de omgevingstemperatuur)
- Verwarm de oven voor tot 220°C zodra de bolletjes klaar zijn om in de oven te gaan.
- Doreer het brood met het losgeklopte eigeel.
- Bak het brood 20-25 minuten tot goudbruin .
Knoflook/peterselie olie
- Maak intussen de knoflook/peterselie olie
- Meng hiervoor alle ingrediënten en laat trekken.
Afwerking
- Bestrijk zodra het brood uit de oven komt met de knoflook/peterselie olie.