Ook al heb je geen boeken van Yotam Ottolenghi, je kan online via zijn eigen website of via The Guardian wel wat recepten terugvinden. Omdat kikkererwten en snijbiet hier in Spanje volop aanwezig zijn, kon ik niet anders dan dit gerechtje maken. Deze kikkererwten met snijbiet zijn een heerlijk bijgerecht bij kip of lam. En dat lijkt me ideaal met Pasen dat op komst is.

Vroeger kende ik geen snijbiet of warmoes. Dat heb ik pas ontdekt toen we zelf een moestuin hadden. Nu is dit al opnieuw veel meer ingeburgerd en met reden.
In Spanje hebben we opnieuw een moestuin en ja… we hebben ook snijbiet gepland.
Je kan “acelga”, snijbiet of warmoes dus hier wel overal kopen. Ofwel in zijn geheel met de stengel of al in stukjes (enkel blad). Afhankelijk wat je er mee wil maken kan je voor 1 van beide kiezen.
Het is een heerlijke groenten waar je veel mee kan doen. Bijvoorbeeld deze gevulde warmoespakketjes met gehakt waar je de bladeren volledig voor nodig hebt of deze cannelloni gevuld met snijbiet. Beide geweldige manieren om snijbiet te leren kennen.
En ook dit gerechtje barst van smaak. Perfect op een buffettafel.
Origineel recept van Yotam Ottolenghi, zie The Guardian.

Kikkererwten met snijbiet
Wat heb je nodig?
- 1 blik kikkerwerwten (400 g)
- 2 wortelen, geschild, in stukjes van 2 cm
- 60 ml olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 1 tl karwijzaad (optioneel)
- 1,5 tl komijnpoeder
- 200 g snijbietblad in stukjes
- 1 citroen (in 2, de ene helft voor 1 eetlepel citroensap- de andere in partjes)
- 80 g (Griekse) yoghurt
- 5 g verse koriander, gehakt
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Doe de wortelstukjes in een kom, en schep ze om met 2 eetlepels olie, 1/4 tl zout en enkele draaien van de pepermolen.
- Spreid ze over een bakplaat met bakpapier en rooster ze 20 minuten in de oven. (ze moeten nog niet volledig gaar zijn) en haal ze uit de oven.
- Verwarm opnieuw 2 eetlepels olijolie in een grote pan, en bak de ui, karwijzaad en komijn ongeveer 10 minuten tot de ui gaar en goudbruin is.
- Doe de snijbiet, wortelen en kikkererwten bij in de pan, samen met 75 ml water, een 1/2 tl zout en een goede draai van de pepermolen.
- Meng alles goed en laat 5 minuten koken tot de snijbiet zacht is en het vocht is verdwenen uit de pan.
- Haal van het vuur, en doe het citroensap erbij.
- Werk af met de yoghurt en koriander, eventueel nog wat extra olijfolie en de koriander.