Iedereen kent de klassieke Spaanse tapa van tuinbonen met ham (habas con jamon), maar ook deze versie met ansjovis is heerlijk.

Tuinbonen met ham is een klassieke Spaanse tapa, maar ook deze versie is om duimen en vingers af te likken. Het is enorm eenvoudig om te maken, maar met een bom aan smaak.
Lekker bij de borrel, als mezze, tapa,…
Habas, of tuinbonen zijn populair in Andalucia. Je vindt ze heel het jaar door in de vriezer maar uiteraard ook in menig moestuintje want ze zijn heel gemakkelijk te kweken.

Tuinbonen
Tuinbonen zijn superfoods… ze zitten vol voedingsstoffen: vezels, veel vitamine B, mineralen, (ijzer, fosfor, kalium…). Een lekker en gezond hapje dus.
Als ze jong zijn moet je ze niet dubbel doppen. Bij oudere en grotere bonen zal je nog het witte velletjes moeten verwijderen. Dat is even een klusje maar het is het dan zeker waard.
Tuinbonen in de vriezer zijn al een keer gedopt en afhankelijk van welke grootte je ze koopt hoef je ze dus nog maar kort te koken.
Ansjovis
De ansjovis uit Cantabria (Noord- Spanje) wordt aanzien als één de beste die er is. De ansjovis wordt in de lente gevangen en dan verder behandeld.
Er zijn tal van fabriekjes , meestal nog traditionele familiebedrijven waar de visjes worden schoongemaakt en gerijpt.
Ga dus zeker op zoek naar een lekker blikje of potje ansjovis uit Cantabrië. Je zal versteld staan van de smaak.
Ansjovis kan je gebruiken op pizza, in pasta puttanesca, allerhande tapa’s, bruschetta … Een veelzijdig visjes dus.

Tuinbonen met ansjovis
Wat heb je nodig?
- 200 g gedopte tuinbonen eventueel dubbel gedopt als het oude tuinbonen zijn zie opmerking
- 8 ansjovissen op olie, een beetje geprakt met een vork
- 3 tl appelazijn
- 125 ml olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 50 g parmezaan
- sap van 1 citroen
Wat moet je doen?
- Kook de tuinbonen gaar. Dit duurt maar enkele minuten. Haal ze desgewenst nog uit het velletje indien het grotere (oudere) bonen zijn.
- Meng vervolgens de ansjovis, appelazijn, citroensap, olijfolie en knoflook.
- Doe de tuinbonen hierbij en meng een beetje.
- Schaaf er de parmezaan over en serveer met stukjes brood of baguette.