
Vis en schelpdieren
April is de maand om een keer geep op het menu te zetten. Deze vis wordt maar 2 maanden verkocht, namelijk april en mei en wordt ook wel meivis genoemd. Bakken, stoven, grillen of in een vissoepje… een lekker mager visje.
- Geep
- Forel
- Haring
- Roodbaars
- Zeepaling
- …
Viskalender in Spanje
Vorige maanden ontbrak dit nog in mijn overzicht. Maar vanaf nu zal ik hiervan ook steeds een overzichtje bijvoegen.
Uiteraard ook net zoals bij de groenten en fruit enkele verschillen en overeenkomsten. In Spanje komt de tong (lenguado) uit de Meditereaanse zee en Atlantische oceaan en is nog in seizoen net zoals de makreel.
Het aanbod is altijd heel overweldigend, en is het voor mij soms ook nog wennen van wat welke vis is en wat we er mee kunnen doen. Maar stilaan leren we het wel.
Enkele vertalingen…
Caballa = makreel
Merluza = heek
Pargo = zeebrasem
Trucha = forel
Rodaballo = tarbot
Congrio = zeepaling
Faneca = steenbolk
Salmon = zalm

Fruit en groenten
Volgens de kalender van Velt is het aanbod naar mijn aanvoelen heel pover. Het gaat natuurlijk om de maanden waar de aanvoer en dus het aanbod groot van is. Er is natuurlijk altijd veel meer met een normaal aanbod.
Wat me wel opvalt is dat er bij het fruit mango wordt gezet. Dit is zeker geen Spaanse mango want dat aanbod begint pas vanaf eind augustus.
- Aardappelen
- Andijvie
- Asperges
- Bloemkool
- Groene selder
- Paddenstoelen
- Prei
- Raap
- Raapstelen
- Radijs
- Rode biet
- Spinazie
- Uien
- Witlof
- Mango
- Pompelmoes
- Rabarber
- Sinaasappelen
Fruit en groentekalender in Spanje
Het is altijd leuk om de verschillen te observeren. Warmoes is hier al in seizoen, terwijl dit pas in mei op de seizoenskalender in België staat. Ook hebben we al erwtjes en tuinbonen en nog volop avocado’s.
Opvallend afwezige: rabarber! Zeker hier in het Zuiden onbekend. Je kan er wel zaaigoed voor vinden, maar of het hier dan ook succesvol zal zijn is twijfelachtig.
Uiteraard zijn er ook overeenkomsten: asperges, rode biet, spinazie, sinaasappelen, …

Spinazie
Een heerlijke pasta met een combinatie van spinazie en gamba’s.
Snijbiet
Een Spaanse klassieker mag hier zeker niet ontbreken.
Asperges
Asperges passen ook perfect in een pasta. Meng eventueel groene en witte pasta voor extra kleur.
Witloof
Witloof in een pasta? Jazeker!
Zalm, prei en asperges
Een lekker lentegerechtje.
Sinaasappel
Als afsluiter dit heerlijke frangipane taartje met sinaasappel.

Één reactie Voeg uw reactie toe