Wat eten we in april

Wat eten we in

April

Time flies… Een nieuwe maand is alweer aangebroken. De lente is aangebroken, zomeruur, Pasen in aantocht,… Met andere woorden… Wat eten we in april.

wat eten we in april

Vis en schelpdieren

April is de maand om een keer geep op het menu te zetten. Deze vis wordt maar 2 maanden verkocht, namelijk april en mei en wordt ook wel meivis genoemd. Bakken, stoven, grillen of in een vissoepje… een lekker mager visje.

  • Geep
  • Forel
  • Haring
  • Roodbaars
  • Zeepaling

Viskalender in Spanje

Vorige maanden ontbrak dit nog in mijn overzicht. Maar vanaf nu zal ik hiervan ook steeds een overzichtje bijvoegen.

Uiteraard ook net zoals bij de groenten en fruit enkele verschillen en overeenkomsten. In Spanje komt de tong (lenguado) uit de Meditereaanse zee en Atlantische oceaan en is nog in seizoen net zoals de makreel.

Het aanbod is altijd heel overweldigend, en is het voor mij soms ook nog wennen van wat welke vis is en wat we er mee kunnen doen. Maar stilaan leren we het wel.

Enkele vertalingen…

Caballa = makreel
Merluza = heek
Pargo = zeebrasem
Trucha = forel
Rodaballo = tarbot
Congrio = zeepaling
Faneca = steenbolk
Salmon = zalm

wat eten we in april

Fruit en groenten

Volgens de kalender van Velt is het aanbod naar mijn aanvoelen heel pover. Het gaat natuurlijk om de maanden waar de aanvoer en dus het aanbod groot van is. Er is natuurlijk altijd veel meer met een normaal aanbod.

Wat me wel opvalt is dat er bij het fruit mango wordt gezet. Dit is zeker geen Spaanse mango want dat aanbod begint pas vanaf eind augustus.

  • Aardappelen
  • Andijvie
  • Asperges        
  • Bloemkool
  • Groene selder
  • Paddenstoelen
  • Prei
  • Raap
  • Raapstelen
  • Radijs
  • Rode biet
  • Spinazie
  • Uien
  • Witlof    
  • Mango
  • Pompelmoes
  • Rabarber
  • Sinaasappelen

Fruit en groentekalender in Spanje

Het is altijd leuk om de verschillen te observeren. Warmoes is hier al in seizoen, terwijl dit pas in mei op de seizoenskalender in België staat. Ook hebben we al erwtjes en tuinbonen en nog volop avocado’s.

Opvallend afwezige: rabarber! Zeker hier in het Zuiden onbekend. Je kan er wel zaaigoed voor vinden, maar of het hier dan ook succesvol zal zijn is twijfelachtig.

Uiteraard zijn er ook overeenkomsten: asperges, rode biet, spinazie, sinaasappelen, …

wat eten we in april
Wat maken we klaar in

April

De vraag wat eten we vandaag klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Daarom hier enkele voorstellen voor april met de seizoensgroenten.

Spinazie

Een heerlijke pasta met een combinatie van spinazie en gamba’s.

Pasta met spinazie en gamba’s
Ga naar het recept
Pasta met gamba en spinazie

Snijbiet

Een Spaanse klassieker mag hier zeker niet ontbreken.

Kikkererwten met snijbiet
Een heerlijk smaakvol bijgerecht voor bij lam, kip, …
Ga naar het recept

Asperges

Asperges passen ook perfect in een pasta. Meng eventueel groene en witte pasta voor extra kleur.

Pasta carbonara met asperges
Ga naar het recept
pasta carbonara met asperges

Witloof

Witloof in een pasta? Jazeker!

Pasta met witloof, bacon, champignons en blauwe kaas
Een eigenwijze pasta
Ga naar het recept
Pasta met witloof

Zalm, prei en asperges

Een lekker lentegerechtje.

Zalm met bier
Zalm met bier? Ja hoor gaat perfect. Een heerlijk lentegerechtje! 
Ga naar het recept
Zalm met bier

Sinaasappel

Als afsluiter dit heerlijke frangipane taartje met sinaasappel.

Sinaasappeltaartje
Een frangipannetaartje met sinaasappel
Ga naar het recept
sinaasappeltaartje
Smakelijk

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.