Mango : de ene is de andere niet!

Mango : de ene is de andere niet. Als je een mango koopt, staat er jammer genoeg nooit bij welke je koopt. Want het is net zoals bij appels en peren, ze zijn er in alle kleuren en maten. Van geel tot rood, van zurig en stevig tot zoet en sappig. Tijd voor een lesje in mango.

Mango

Hoewel mango’s het hele jaar door verkrijgbaar zijn doordat ze over heel de wereld worden geteeld is de beste periode september tot november.

Je kan mango’s vinden van Spanje tot Costa Rica. Hieronder een overzicht van de soorten die ze in het Zuiden van Spanje verbouwen.

Vanaf augustus begint namelijk het mangoseizoen in het Axarquia gebied. Dit ligt in het Zuiden van Spanje net boven Malaga. Het seizoen loopt er tem december.

De meest voorkomende soorten mango.

Eerst en vooral zegt de kleur van de schil totaal niets over de rijpheid van de vrucht, nog over het vruchtvlees. Er zijn echt enorm veel variëteiten. Hieronder enkele van de meest voorkomende.

Osteen

Heeft een rode buitenkant en is ovaal van vorm. Het vruchtvlees is lichtoranje en bevat weinig vezels.

Kent

Rood-geel langs de buitenkant, bolvormig ovaal van vorm. Is zoet van smaak, sappig en bevat ook weinig vezels

Tommy Atkins

De meest voorkomende soort die je kan terugvinden in de supermarkt. Is langwerpig van vorm en heeft een rode schil. Kan langer worden bewaard. Qua smaak is hij echter iets minder dan de andere soorten.

Keitt

Is rood of groen afhankelijk van welk werelddeel hij afkomstig is. Is sappig en stevig en ook minder zoet dan andere variëteiten.

Verder heb je nog Shelly, Palmer, …

In Spanje is de grote speler op de markt Trops. Een enorme coöperatieve waar meer dan 2000 landbouwers zijn aangesloten en gespecialiseerd is in mango’s en avocado’s.

Uiteraard kan je mango’s verwerken in een (fruit)salade, smoothie of met yoghurt.

Maar heb je deze lekkere cake met limoen en mango al uitgetest?

Smakelijk

9 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Nell Nijssen schreef:

    Ik ben dol op mango. Maar wat zo jammer is, dat ze qua smaak soms zo tegenvallen. Vroeger kocht ik ze bij een tokokraam op de markt, daar waren ze altijd perfect (eigenaresse kocht waarschijnlijk goed in) maar sinds ik op mijn eigen gevoel af moet gaan, is het altijd weer een verrassing.

    1. donnacaramella schreef:

      Veel hangt dus af van de soort. Sommige zijn zuriger of bevatten meer vezels.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.