Frangipane cupcake

Frangipane cupcake

Er werd mij deze week de opmerking gemaakt dat het wel lang geleden was “dat ik nog eens iets had gebakken”. En ja ik geef grif toe dat dit inderdaad een beetje op de achtergrond is geraakt.

De wel zeer hoog oplopende temperatuur in de zomer in Andalusië zit daar uiteraard wel voor iets tussen. 😎

Het deeg doet niet wat je wil, de boter smelt veel te snel, … puffen en zweten… Dan maar beter even een korte pauze.

Maar we zijn er opnieuw helemaal klaar voor. Jullie ook?

We gaan van start met deze frangipane cupcake gevuld met mango confituur. (of abrikozen confituur als je daar zin in hebt πŸ˜€)

frangipane cupcake

Iedereen kent uiteraard wel het typische “frangipanneke”. Een heerlijk gebakje van amandelbeslag met daaronder een laagje abrikozenconfituur.

Wij maken er dit keer een cupcake versie van.

De amandelen worden geoogst en ook de mango’s zijn hier volop in seizoen. Een ideale combinatie voor deze cupcakes.

Je kan je mango confituur zelf maken of kopen, of uiteraard ook een andere confituur gebruiken naar keuze zoals de klassieke combinatie met abrikoos.

En net zoals bij de echte frangipannekes werken we ze nog af met afdekgelei (of abrikozengelei) en glaceerfondant.

Smakelijk

Frangipane cupcake

No ratings yet
Gang Zoet
Keuken Europees
18 cupcakes
264 kcal

Wat heb je nodig?
  

Voor het beslag

  • 250 g boter op kamertemperatuur
  • 250 g amandelpoeder
  • 250 g poedersuiker (bloemsuiker)
  • 4 eieren
  • 90 g zelfrijzende bloem

Vulling

Afwerking

  • abrikozenjam of afdekgelei abrikoos (zie opmerking)
  • glaceerfondant (zie opmerking)
  • amandelschilfers

Wat moet je doen?
 

Beslag

  • Klop de boter luchtig tot "mayonaise" dikte.
    250 g boter op kamertemperatuur
  • Meng de bloemsuiker samen met de amandelpoeder (= broyage)
    250 g poedersuiker (bloemsuiker), 250 g amandelpoeder
  • Voeg al mixend afwisselend de broyage en de eieren bij de boter. Veeg regelmatig de randen proper.
    4 eieren
  • Meng er als laatste de bloem door en mix nog kort tot een glad beslag.
    90 g zelfrijzende bloem

Cupcake

  • Doe cupcake papiertjes in de holten van de cupcakevorm. Vul de vormpjes 3/4.
  • Bak de cupcake20 minuten op180 Β°C.
  • Controleer met een cakepin. De pin moet er droog uitkomen.
  • Haal de cupcakes uit de oven en laat afkoelen op een rek.

Afwerking

  • Haal er met een appelboor of lepeltje een beetje cake uit.
  • Vul de holte op met de mango confituur (of andere naar keuze) en duw het "dekseltje" er terug in.
    mango confituur(of andere naar keuze)
  • Werk af met de afdekgelei en glaceerfondant en eventueel nog wat geroosterde amandelschilfers.
Notities
Je kan afdekgelei kopen of een beetje abrikozen gelei opwarmen met een klein beetje water.
Glaceer fondant kan je vervangen door bloemsuiker met een heel klein beetje water te mengen en op te warmen (niet hoger dan lichaamstemperatuur!)

Voedingswaarde

Calories: 264kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 5g | Fat: 19g | Saturated Fat: 8g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.5g | Cholesterol: 66mg | Sodium: 103mg | Potassium: 22mg | Fiber: 2g | Sugar: 14g | Vitamin A: 400IU | Calcium: 39mg | Iron: 1mg
Trefwoord amandelen, mango
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.