Boterkip of murgh makhani

Boterkip of butter chicken

Boterkip of murgh makhani is een overheerlijk gerecht uit de Indiase keuken . Malse gemarineerde kipstukjes in een romige kruidige tomatensaus. Laat je niet afschrikken door de lijst van specerijen. Duik de keuken in en geniet van dit smaakvolle Indiase gerecht.

boterkip

Meer en meer maak ik graag eens een curry klaar. Er is amper iets eenvoudiger eigenlijk.
Een lekker stoofpotje dat je huis heerlijk doet geuren.

Aangezien ik nog wat tomaten had die op moesten, zocht ik ik een curry gerecht met tomaten en dat was snel gevonden.

Als inspiratie ga ik tegenwoordig vaak te rade bij Chetna Makan. Intussen heb ik 2 boeken van haar (E-books) die ik regelmatig raadpleeg en ook op haar You tube kanaal vind je heel wat gerechten terug. Ze filmt in haar eigen keuken en legt het rustig en op een aangename manier goed uit.

Een ideale manier om kennis te maken met de Indiase keuken.

De ingrediënten lijst lijkt soms vrij lang, maar eigenlijk valt dat best nog mee. Als je vaker met deze specerijen kookt heb je zeker alles al in huis.

Vanaf het moment dat je begint te koken staat dit gerechtje binnen 45 minuten op tafel.

Serveer er gestoomde rijst of een lekker pulao bij.

Smakelijk
boterkip

Boterkip of murgh makhani

Heerlijke malse kip in een kruidige tomatensaus.
No ratings yet
Marineren 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
4
387 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 800 g kippendijfilet in 3 gesneden

Marinade

  • 3 – 4 el yoghurt
  • 1 tl olie
  • 2 – 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 3 cm gember, geraspt
  • 1 tl kashmiri chilipoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl garam masala
  • sap van een halve citroen
  • beetje saffraan (optioneel)

Saus

  • 50 g boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 – 4 kardemompeulen
  • 1 stokje kaneel
  • 4 – 5 kruidnagel
  • 1 groene chili, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 3 cm gember, geraspt
  • 4 tomaten, gemixt
  • 3 el tomatenpuree

Saus deel 2

  • 1 tl zout
  • 1 tl garam masala
  • 2 tl fenegriek
  • 2 el honing
  • 2 el room (of extra boter)

Wat moet je doen?
 

Kip

  • Meng de blokjes kippendij filet met de overige ingrediënten van de marinade en laat minimum 2 uur afgedekt in de ijskast marineren, maar langer is uiteraard ook geen probleem.
    800 g kippendijfilet in 3 gesneden, 3 – 4 el yoghurt, 1 tl olie, 2 – 3 teentjes knoflook, geraspt, 3 cm gember, geraspt, 1 tl kashmiri chilipoeder, 1 tl zout, 1 tl garam masala, sap van een halve citroen, beetje saffraan (optioneel)
  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Leg de kippenblokjes op een bakplaat en bak de blokjes 25 minuten

Saus

  • Maak intussen de saus.
  • Smelt de boter in een pot en voeg de ui, kaneel, kruidnagel, kardemom, toe en laat alles stoven tot de ui begint te kleuren. Voeg nu ook de chili, gember en knoflook toe en laat opnieuw een minuutje bakken.
    50 g boter, 3 – 4 kardemompeulen, 1 stokje kaneel, 4 – 5 kruidnagel, 1 groene chili, fijngehakt, 3 teentjes knoflook, geraspt, 3 cm gember, geraspt, 1 ui, gesnipperd
  • Doe de gemixte tomaten erbij en de tomatenpuree. Laat alles zachtjes 10 minuten sudderen.
    4 tomaten, gemixt, 3 el tomatenpuree
  • Na 10 minuten gaan we verder met de saus.
  • Roer er het zout, garam masala, fenegriek en honing door.
    1 tl zout, 1 tl garam masala, 2 tl fenegriek, 2 el honing
  • Haal de kip uit de oven, meng alles door elkaar en laat nog 5 minuten rustig met deksel op sudderen zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
  • Voeg als laatste nog de room toe.
    2 el room (of extra boter)

Voedingswaarde

Calories: 387kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 40g | Fat: 19g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 217mg | Sodium: 502mg | Potassium: 785mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 1013IU | Vitamin C: 15mg | Calcium: 59mg | Iron: 3mg
Trefwoord fenugriek, kip
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.