Gamba blanca cocida
In België en Nederland hebben we de grijze garnaal. In Spanje de gamba blanca uit Huelva.
Cocida wil niet meer of minder zeggen dan gekookt. De populairste methode om deze gamba klaar te maken. Een heerlijk hapje bij een gekoeld drankje.

Gamba blanca kan je net als de grijze garnaal reeds gekookt kopen. Het is echter heel eenvoudig om deze zelf kort te koken en simpelweg te genieten. Meer dan een beetje grof zout en citroen heeft deze delicate gamba blanca cocida niet nodig.
Je kan ze ook pellen en verwerken in een salade, rijstgerechten, kroketten, beignets, …
Als tapa kiezen we de gamba blanca mediana, dat is een middelste grootte (ong. 90 stuk per kg). Voor andere gerechten kan je naar voorkeur ook een grotere maat nemen.
Verschil tussen gamba blanca en gamba rojo.
Als het op soorten garnalen, gamba, langoustine, … aankomt zie je de bos door de bomen soms niet meer.
Van klein tot groot en van lichtroze tot donker roze. Om ze allemaal op te sommen zou ons dat hier te ver leiden.
Daarom beperken we ons tot een kort overzichtje van verschillenl tussen de gamba blanca en rojo.
Uiteraard is er het verschil in kleur, maar daarnaast zijn er nog andere kenmerken die eigen zijn aan beide gamba’s.
De gamba roja
- Is groter dan zijn “blanke” tegenhanger
- Heeft een meer intense smaak
- En is ook iets steviger van structuur.
De gamba blanca
- Is iets kleiner dan zijn rode tegenhanger
- Is sappig
- En heeft een verfijndere smaak.
Aan de slag
Deze gamba’ s koken is echt kinderspel. Het is bovendien super snel klaar en je hebt een top aperitief hapje. Vergeet niet om een potje met ijswater klaar te zetten. Zodra de garnalen gekookt zijn moet je ze direct 5 minuten laten afkoelen anders blijven ze nog nagaren.
Nog wat zout en citroensap erover en genieten!

Gamba blanca
Materiaal
- Kookpot
- Pot met ijskoud water
Wat heb je nodig?
- 500 g rauwe gamba blanca
Afwerking
- grof zeezout en citroen
Wat moet je doen?
- Breng in een kookpot gezouten water aan de kook.
- Voeg de garnalen toe en breng het water opnieuw aan de kook.
- Kook de gamba 90 seconden
- Haal uit het water en koel onmiddellijk af in ijskoud water en laat 5 minuten afkoelen.
- Serveer de gamba op gekoelde borden met grof zeezout en citroensap.