Macaroni met kaas en hesp
Vandaag gaan we voor een klassieker: Macaroni met kaas en hesp.
Maar nog lekkerder en gezonder met extra groentjes zoals bijvoorbeeld champignons en broccoli.

We zijn intussen alweer in de herfst aanbeland. Nu ja, het is overdag nog altijd mooi zomers weer hier in Andalusië. ‘s Avonds is het echter ook al wat sneller frisser.
Tijd dus om alvast eens na te denken over lekkere ovenschotels en stoofpotjes die we kunnen klaarmaken de komende maanden.
Een gerecht dat ongetwijfeld niet mag ontbreken is deze fantastische ovenschotel: macaroni met kaas en hesp. Een echte klassieker maar we maken hem net ietsjes gezonder door er wat lekkere groenten aan toe te voegen.
Ik kies graag voor broccoli en champignons. Maar voeg er gerust aan toe waar je zin in hebt of wat er nog toevallig in je ijskast of diepvriezer zit.
Broccoli
Als je broccoli gebruikt raad ik heel sterk aan om deze eens te grillen en zeker niet te koken. Gekookte broccoli smaakt, tja naar niets. Terwijl gegrilde broccoli veel rijker is van smaak.
- Snij hiervoor de broccoli in roosjes en meng ze met olijfolie, peper en zout.
- Spreid ze uit over een bakplaat met bakpapier en grill ze 15 minuten op 200°C. Een absolute aanrader.
Bovendien bewaar je zo veel beter alle voedingsstoffen. Broccoli bevat een ruime dosis ijzer, calcium en magnesium, maar ook kalium, fosfor en zink.
Zet dus gerust eens wat vaker broccoli op het menu. Bijvoorbeeld ook met worst of ansjovis.

Macaroni met kaas en hesp
Wat heb je nodig?
- 400 g macaroni
- 1 broccoli, in roosjes
- 300 g hamblokjes
- 250 g bruine champignons in 4 gesneden
Bechamel/kaassaus
- 40 g bloem
- 30 g boter
- 1 l melk
- 150 g gemalen kaas
Afwerking
- 50 g gemalen kaas
Wat moet je doen?
Broccoli
- Stoom of kook de broccoli gaar of beter nog, grill de broccoli.
Gegrilde broccoli Je kan de broccoli de laatste paar minuten samen met de pasta koken. Zelf doe ik dat niet graag. De kans is dan namelijk groot dat de pasta nog niet gaar is en de broccoli al moes is. Daarom stoom ik eerst de broccoli gaar.1 broccoli, in roosjes
Pasta
- Kook vervolgens de macaroni gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.400 g macaroni
Bechamel
- Maak intussen een bechamelsaus /kaassaus volgens het basisrecept40 g bloem, 30 g boter, 1 l melk, 150 g gemalen kaas
Champignons
- Bak de champignons in een klontje boter mooi bruin.250 g bruine champignons in 4 gesneden
Afwerking
- Giet de macaroni af en voeg de bechamelsaus , broccoli, hamblokjes en gebakken champignons toe. Doe alles in een ovenschaal en werk af met de overige gemalen kaas.300 g hamblokjes, 50 g gemalen kaas
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven 180 °C, 15 minuten