Huevos rotos con patatas

Huevos rotos con patatas

Huevos rotos con patatas is een typisch Spaans gerecht dat enkele jaren terug (11 mei 2019) zelfs de NY Times heeft gehaald. Dit ging niet onopgemerkt voorbij. Echter misschien niet om de reden dat jullie denken…

huevos rotos

Nu zal je je misschien afvragen waarom. De reden was namelijk niet zozeer dat het werd vermeld maar omdat er werd gesuggereerd dat het gerecht zijn oorsprong had op de Canarische eilanden. Bovendien dat het als ontbijt zou worden gegeten, de eieren er niet bovenop werden gepresenteerd maar ertussen, …

Daar gingen ze hier in Spanje totaal niet mee akkoord!

https://www.instagram.com/p/BxUzSNWHR6G/

El Pais plaatste de week nadien daarom zelfs zelf een artikel over dit iconische gerecht. Dit allemaal maar om te zeggen dat dit we echt wel spreken over een gerecht dat immens populair is en dit met reden.

Het is eigenlijk de eenvoud zelve: samengevat zijn het gebakken aardappelen en spiegeleitjes. Daarop zijn er dan ook wel weer variaties mogelijk. De aardappelen kunnen frietjes zijn, schijfjes of blokjes naargelang de regio. Bovendien kan je er nog ham, chorizo, bloedworst, gullas, gamba’s, gegrilde groenten, … bij serveren.

Om de calorieΓ«n een beetje te beperken maak ik de aardappelen klaar in de oven. Ja ik weet het, niet zoals het hoort. Je kan uiteraard ook frietjes bakken, aardappelschijfjes bakken in de pan, …

Daarop gaat dan in mijn geval vaak geroosterde groentjes (om het toch ook nog iets gezonder te houden) of gullas en gamba’s en dan lekker gebakken eitjes.

Smakelijk

Huevos rotos con patatas

No ratings yet
Gang Hoofdgerecht, Licht hoofdgerecht, Lunch
Keuken Spaans
4
318 kcal

Wat heb je nodig?
  

Wat moet je doen?
 

Gegrilde aardappelen uit de oven

  • In Spanje bakken ze of het nu frietjes zijn of gebakken aardappelen deze in een pan met een laag olie. Zelf grill ik graag voor dit gerechtje de aardappeltjes in de oven. Dat is niet origineel, maar wel een stuk gezonder. Uiteraard kan je bijvoorbeeld ook frietjes bakken in de friteuse.

Afwerking

  • De afwerking is heel eenvoudig en helemaal naar eigen smaak.
  • Doe de gegrilde aardappelen/frietjes in een klein paella pannetje of ander kommetje met daarboven gebakken groenten, in stukjes gesneden (bloed)worst, serranoham, padron pepers., gamba's… de variaties zijn eindeloos.
  • Voeg daarop nog een spiegeleitje (of 2) en werk af met een beetje gehakte peterselie, zout en eventueel gerookt paprikapoeder.

Voedingswaarde

Calories: 318kcal | Carbohydrates: 44g | Protein: 16g | Fat: 9g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.03g | Cholesterol: 327mg | Sodium: 140mg | Potassium: 1174mg | Fiber: 6g | Sugar: 2g | Vitamin A: 480IU | Vitamin C: 49mg | Calcium: 79mg | Iron: 3mg
Trefwoord aardappelen, eieren, frietjes, spiegelei
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.