ñorapeper en salsa romesco, de Spaanse keuken op je bord

De salsa romesco is een zeer populaire saus op basis van de ñorapeper. Euh welke peper? Misschien eerst even een woordje uitleg.

0208_Romesco_0037.jpg

De Ñorapeper

De ñorapeper is één van de meest gekende Spaanse pepers. En deze peper wordt ook bij ons vaak gebruikt al is dit dan in een andere vorm.  Het is een kleine ronde peper die niet pikant is, een enorm kleurvermogen heeft en steeds gedroogd wordt verkocht. Het meest gekend is de ñorapeper in gemalen vorm: de pimentón dulce!  Deze peper werd door Columbus uit Zuid-Amerika meegebracht. Na zijn terugkeer gaf hij de pepers aan het Yuste klooster in Extremadura die het daarna om hun beurt ook weer doorgaven aan het klooster ñora in Murcia. Sindsdien is deze peper niet meer weg te denken uit de Spaanse keuken. Denk bijvoorbeeld maar aan de chorizo, paella, gamba’s, … en dus deze romescosaus

Deze eenvoudige maar zeer smaakvolle romescosaus is een echte allrounder: hij past bij gegrilde groenten, aardappelen, vis, vlees, … geen wonder dus dat hij zo populair is. Iedereen heeft ook wel zo zijn eigen recept en dit is mijn versie. Zelf gebruik alleen amandelen, maar soms zie je ook een mix met hazelnoten.

Tegenwoordig kan je via een Spaanse webwinkel eenvoudig deze pepersoort bestellen. Doe hiervoor zeker de moeite.  Als alternatief (maar ik raad het niet echt aan) kan je een gegrilde paprika nemen en er pimenton aan toevoegen.

Wat heb je nodig ?

1 gedroogde ñorapeper (30 minuutjes geweekt in warm water)
1 rijpe tomaat, in stukjes
een grote teen knoflook
40 g amandelen
25 ml goede olijfolie
25 g oud brood
1 tl sherryazijn

Wat moet je doen?

Deze salsa is echt in 5 minuten klaar. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een foodprocessor. Doe voor deze salsa de geweekte ñorapeper (ik haal de zaadjes eruit) samen met de andere ingrediënten in een foodprocessor. Mix dan alles samen tot je een (gladde) pasta hebt. Zelf heb ik graag nog wat structuur, maar afhankelijk waarvoor je hem wil gebruiken kan je hem iets gladder maken. Proef en kruid de salsa eventueel nog wat bij met peper en zout. Over snel klaar een eenvoudig gesproken!

Serveer deze saus bij gegrilde groenten, vis, vlees, gewoon op een gegrild stukje brood … een echte allrounder.

smakelijkgroen

Print Friendly, PDF & Email

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.