Radijsjes of “knolletjes” zoals ik vroeger altijd zei, behoren jawel tot de knolgewassen. Dat ze bovendien verwant zijn met de mosterdplanten is ook niet verrassend. Ze kunnen behoorlijk pittig zijn. Lekker op een boterham met plattekaas en wat selderijzout… of als hapje eventjes dippen in zout.
Wie echter niet van die pittigheid houdt kan ze ook grillen. Daardoor verzacht je de smaak.
Hou trouwens ook het loof bij, want ook dat kan je verwerken in een salade, pesto, … met mate, want ook daar zit behoorlijk wat pit in!

Radijzen zijn trouwens ook supergezond. Ze bevatten veel vezels en vitamine C en hebben bovendien een gunstige werking op blaas, helpen een opgeblazen gevoel te verlichten en zijn slijmoplossend. Daarenboven bevatten ze weinig calorieën. Een ideaal tussendoortje dus.
Kijk bij aankoop altijd naar frisse stevige knolletjes. Ook het loof moet er frisgroen uitzien. Daar kan je een heerlijke pesto van maken.

Het is ook superleuk om ze zelf te kweken. Wie heeft er als kind geen radijsjes gekweekt? Je hebt ze echt in alle kleuren en formaten: roze, wit roze, helemaal wit, rond, langwerpig… Je hebt blijkbaar nu ook al een “watermeloen” radijs, groen vanbuiten en roze binnenin. Leuk om te variëren. Wil je zelf aan de slag, neem dan eens een kijkje bij het Vlaams Zaadhuis.

Gegrilde radijsjes
Wat heb je nodig?
- 2 bussel radijsjes
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 200°C. Was de radijzen en snij het loof en het wortelpinnetje eraf. Schillen hoeft niet! Gooi het loof echter niet weg! Je kan dit loof namelijk perfect verwerken in een salade, pesto, … !
- Snij de radijsjes in 2 (als ze groot zijn in 4) en doe ze in een ovenschaal. Giet er een beetje olijfolie over samen met peper en zout.
- Zet de radijsjes 20 minuutjes in de oven en laat afkoelen.
2 reacties Voeg uw reactie toe