Roggecrackers

Een paar weken geleden heb ik mezelf alsnog een nieuw bakboek cadeau gedaan: Bakken van Dan Lepard. Je kan hierin een basis vinden van brood tot desserts en avondmaal (lees pasteitjes, pizza en hartige taart).

Na het even te hebben doorbladerd heb ik al direct het gevoel: ik wil hieruit alles wel eens maken. Misschien moet ik daar eens over nadenken en hiervan een project maken. (dat wel over een periode zal moeten gespreid worden gezien het aantal recepten).

Eentje mag ik alvast schrappen. Al direct een topper: gemakkelijk, snel, en ideaal voor bij de tapa of mezze.

roggeknacker2

Wat heb je nodig?

250 g roggemeel, een beetje extra om vlot uit te rollen
1 tl suiker
0,5 tl bakpoeder
1 tl fijn zout
25 g boter in blokjes
150 ml koude melk
eventueel wat extra kruiden als topping

Wat moet je doen?

Doe het meel, suiker, bakpoeder en zout in een kom en wrijf de boter erdoor. Voeg de melk toe en meng alles tot een zacht deeg. Het is in het begin wat plakkerig, maar doe er zeker geen extra meel bij. Β Je laat het beter even 10 minuten rusten zodat het vocht goed kan worden opgenomen. Nadien kan je veel beter verder kneden.
Verhit intussen de oven voor op 200Β°C en leg een bakpapier op een bakplaat. (of bestuif goed met roggemeel). Verdeel het deeg in 4 stukken en rol het deeg heel dun uit op een werkvlak met roggemeel. Controleer steeds of het niet kleeft.
Leg de stukken (eventueel in 2 of 3 keer) op de bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten tot ze gaan kleuren en krokant zijn. Laat ze afkoelen op een taartrooster en breek ze in stukken.

Heel lekker met oa:

Tapenade
Muhammara

smakelijkgroen

3 reacties Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.